Общини на мушката на прокуратурата заради кафенета в паркове и градини

OFFNews 01 април 2019 в 14:08 3183 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Общински власти са разрешавали разполагането на кафенета, сладкарници и други покрити обекти в паркове и градини в съществено противоречие със Закона за устройството на територията, установи проверка на Върховната административна прокуратура.

Тя е за законността на наредби на общинските съвети, касаещи застрояването и опазването на озеленените площи. В 157 наредби са допуснати различни нарушения на закона.

Местни органи допускали в паркове и градини да се разполагат кафенета, сладкарници и други покрити обекти в съществено противоречие със Закона за устройство на територията (ЗУТ), пишат от ВАП. Нарушения имало и по отношение разрешената площ на преместваемите обекти в паркове и градини. По закон те могат да заемат до 10% от площта им.

От ВАП открили и несъобразени със закона санкции, например за паркиране в паркове и градини, норми в разрез със Закона за управление на отпадъците при замърсяване на озеленените площи, със Закона за ветеринарномедицинската дейност - при неспазване на забраните за извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета - и без намордник, както и за разхождането на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.

Други подзаконови актове предвиждат незаконни възможности за промяна предназначението на съществуващите озелени площи. ЗУТ не разрешава то да се променя. Изключение има единствено за части от имоти, които не са реализирани, и то за изграждане на елементи на техническата инфраструктура или на специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната. В общински наредби местните органи на власт обаче не правели подобно разграничение.

Общински разпоредби дали възможност кметове да овластяват други лица да издават наказателни постановления за налагане на санкции за нарушения. Законът изисква това да правят само кметовете или техните заместници.

Към настоящия момент, във връзка с образуваните преписки са подадени над 100 протести до административните съдилища.

Сред общините нарушители са Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Русе, Сливен, Благоевград, Враца, Кюстендил, Кърджали, Перник, Силистра, Търговище, Монтана, Созопол, Поморие, Царево, Трявна, Казанлък, Девин, Ботевград, Троян, Димитровград, Асеновград, Сапарева баня, Тетевен, Драгоман, Доспат, Свиленград, Минерални бани, Оряхово, Горна Оряховица, Симеоновград, Харманли, Доспат, Тополовград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови