Обвиниха издателя на Капитал Иво Прокопиев в пране на пари

OFFNews 26 октомври 2018 в 15:23 6211 0

Софийска градска прокуратура е обвинила председателя и членовете на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД в пране на пари, съобщиха от ведомството.

Оттам се аргументираха, че по повод медийни запитвания правят следното съобщиние:

В Софийска градска прокуратура се провежда разследване за престъпления по служба, извършени от служители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с „Каолин“ АД, гр. Сеново. В хода на разследването са назначени множество експертизи, заключенията на които са в процес на изготвяне.

На 23.04.2018 г. е постъпил сигнал от председателя на КПКОНПИ, ведно с материали от извършена проверка от Комисията. В сигнала и приложените към него документи са посочени множество факти и обстоятелства, които са послужили като основание за започване на разследване и за престъпление по чл. 253 НК /пране на пари/, касаещо продажбата на придобити от „Алфа Финанс Холдинг“ АД акции от капитала на „Каолин“ АД, представляващи 100% от капитала на „РМД Каолин 98“ АД, на регистрирано на 20.12.2012 г. в местния съд в гр. Кьолн, Германия дружество „Кварцверке ГмбХ“.

Според прокуратурата въз основа на проведените допълнителни действия по разследването са събрани доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната отговорност на Иво Прокопиев за пране на пари, в качеството на председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД.

Към наказателна отговорност за пране на пари са привлечени и членовете на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД Константин Ненов и Иван Ненков.

Обвиняемите Прокопиев, Ненов и Ненков са с мерки за неотклонение „Подписка“.

Съветът на директорите на "Алфа Финанс Холдинг" отговори на съобщението на прокуратурата с изявление, изпратено до медиите. В него се посочва, че Повдигнатото обвинение е абсурдно, но то не е ново, а е от лятото на тази година". Според авторите на изявлението обяснението защо обявяването на обвинението идва в този момент е в серия разследвания за корупционни сделки, които "Капитал" е публикувал наскоро. 

Препечатваме пълната позиция на "Алфа Финанс Холдинг":

ИЗЯВЛЕНИЕ НА СД НА „АЛФА ФИНАНС ХОЛДИНГ“ АД ПО ПОВОД СЪОБЩЕНИЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА ПРБ

Оценяваме повдигнатите обвинения на членовете на Съвета на директорите на „Алфа финанс холдинг“ като поредно безобразно действие на българската прокуратура, с което грубо се погазва законността в България. То показва, че ролята на институцията "Прокуратура" е сведена единствено до инструмент за репресия срещу неудобни на статуквото публични фигури и оказване на натиск върху независимите медии.

Повдигнатото обвинение е абсурдно, но то не е ново, а е от лятото на тази година. Самото обвинение е напълно неразбираемо, защото е фактически необосновано и логически несвързано. Единственото възможно обяснение защо се оповестява публично сега е, че председателят на СД на „Алфа финанс холдинг“ Иво Прокопиев е съиздател на независимите медии "Капитал" и "Дневник" и атаката от прокуратурата очевидно е реакция на поредицата разследвания за корупционни сделки, които "Капитал" публикува в последните си броеве.

Приватизацията на "Каолин" и развитието на компанията след сделката е една от най-успешните приватизационни истории, което доведе до десетократно разрастване на бизнеса на фирмата и превръщането й в регионален лидер. Самата сделка по приватизация е била обект на множество проверки, при които не са установявани никакви нередности. Това е било потвърдено включително и от съда, с влезли в сила съдебни решения.

София,

26.10.2018 год. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови