Обвинител осъди прокуратурата за 30 000 лв. заради дело по САПАРД

OFFNews 30 април 2020 в 10:41 14615 0

Прокуратурата ще трябва да плати 30 000 лв. на Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратура заради заведеното срещу него дело покрай аферата „САПАРД“, съобщи „Лекс“.

Ненков заведе иск за 100 000 лв. срещу прокуратурата, след като делото срещу него беше прекратено.

Сагата започва през 2013 г., когато прокурор Ненков беше обвинен в престъпление срещу правосъдието и срещу него започна дисциплинарно производство. Причината е, че няколко месеца по-рано беше оттеглил протеста на свой колега срещу оправдателните присъди на втора инстанция срещу Марио Николов и Людмил Стойков за пране на пари от САПАРД. Прокуратурата реагира, че се опитва да спаси двамата от наказание.

По-късно процесът срещу Стойков и Николов беше възобновен, но в края на 2016 г. окончателно приключи с оправдателни присъди. Двамата бяха оправдани и по другото дело - за източване на 14.5 млн. лв. от САПАРД, което стигна до специализираните съдилища, но и там всички подсъдими бяха оправдани.

Делото срещу прокурор Ненков пък приключи още в края на лятото на 2014 г., когато прокуратурата го прекрати поради липса на престъпление. Той бе възстановен на работа, но повече от година и половина беше отстранен от длъжност и не получаваше заплата.

Миналата година Ненков заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), в което претендира 100 000 лв. обезщетение за причинените му неимуществени вреди от незаконното обвинение. 

Прокуратурата е оспорила иска, като се е аргументирала и с това, че увреждането е било по изключителна вина на Ненков, защото с оттегления протест сам е дал повод срещу него да бъде образувано дело, но съдът отхвърля тезата на обвинението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови