Омбудсманът Мая Манолова отново на съд с Топлофикация София

OFFNews 18 февруари 2019 в 08:10 1619 0

Днес в 10 ч. омбудсманът Мая Манолова ще се яви на заседание в Административния съд София-град, след като на 4 февруари т. г. беше отложено делото по жалбата ѝ срещу решение на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД, с което ѝ бе отказан достъп до обществена информация.

Съдебната сага продължава 3 г., тъй като "Топлофикация" отказва информация за какво са похарчени събраните през 2015 г. юрисконсултски възнаграждения за близо 15 млн. лева чрез започнати дела срещу 21 хил. столичани. В тези производства дружеството е поискало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител и 300 лева по исково производство.

През 2018 г. съдът отмени „мълчаливия отказ“ на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД, като преписката бе върната за произнасяне. Последва решение на столичното топлофикационно дружество, в което отново изпълнителния директор отказа да предостави исканата обществена информация, предмет на настоящото съдебно производство.

На 7 октомври 2016 г. Манолова поиска отговор на 10 въпроса по Закона за достъп до обществена информация. В 14-дневния срок омбудсманът не получи изрично решение съгласно законовите изисквания. Вместо това от „Топлофикация София“ заявиха в писмено становище, че исканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ. Мая Манолова обжалва пред Административния съд Мая Манолова. Тя е категорична, че „исканата информация е „обществена“ по смисъла на ЗДОИ, че исканата информация не съдържа търговска тайна и че е налице надделяващ обществен интерес.

Омбудсманът поиска от монополното дружество информация по ЗДОИ след като Конституционният съд отхвърли искането за противоконституционност на разпоредби в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Става дума именно за т.нар. „юрисконсултски възнаграждения“, които „Топлофикация“ прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите ѝ са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!