Опасни боеприпаси застрашават Горни Лом, прокуратурата накара МВР да се задейства

OFFNews 11 юни 2018 в 13:43 5412 0

Опасни боеприпаси застрашават Горни Лом, прокуратурата накара МВР да се задейства

Прокуратурата е издала разпореди министърът на вътрешните работи да вземе спешни мерки за безопасното съхранение на стари боеприпаси в завода "Миджур", където на 1 октомври 2014 година загинаха 15 души

Констатациите за неспазване на законите за безопасно съхранение на боеприпаси са направени след проверка на прокуратурата. Повод за това е бил сигнал до главния прокурор, изпратен от кмета на Чупене. Според сигнала в завода не се взиматмерки по безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване на територията на завод „Миджур“, в землището на с. Горни Лом.

Взривните вещества се намират в складове на завода „Миджур“.

В сигнала е посочено, че и към момента все още не са изпълнени всички изисквания за безопасност и са застрашени живота и здравето на населението. Към сигнала е приложен и протокол от проверка, извършена от МОСВ, съвместно с представители на МВР, при която е установено, че в складове на завода се съхраняват огромен брой взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване.

Констатациите показали, че не се спазват почти същите изисквания, които с констатирани непосредствено след взрива преди почти 4 години. До момента не е предоставен договор за въоръжена охрана на пет склада, в които се намират въпросните взривни вещества. Не са представени документи според които фирмата стопанин на обекта „Видекс“ АД трябва да разполага със собствени или наети складови помещения. В завода няма и локална система за оповестяване за осигуряване на ранно предупреждение на персонала, компетентните органи и населението.

Прокуратурата е установила, че неспазването на нормативните изисквания може да доведе до опасности за широк кръг лица, предвид потенциалната опасност на въпросните вещества. Освен това е преценено, че случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от органите, снабдени с компетентност по поставените въпроси.

Отговорни за контрола на тези изисквания са МВР и Областната управа, на които прокуратурата е издала указания за налагане на принудителни административни мерки и на санкции.

За инцидента на 01.10.2014г. на територията на завод „Миджур“, Окръжна прокуратура – Видин внесе обвинителен акт срещу четири лица и към момента делото се разглежда от Окръжен съд – Видин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови