Оправдаха и четиримата обвиняеми за взрива на боеприпаси в Горни Лом

OFFNews 19 юни 2018 в 13:42 4914 1

Оправдаха четиримата обвиняеми за взрива на мини в Горни Лом

Окръжният съд във Видин оправда обвинените за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом през октомври 2014 година, при който загинаха 15 души, а двама бяха ранени.

Почти два часа продължи обявяването на решението на присъдите по делото. И четиримата подсъдими са оправдани по всички повдигнати обвинения, съобщава БНР.

Прокуратурата ще протестира решението.

Обвиняемите по делото бяха четирима, сред които и тогавашният собственик на завода – Валери Митков. Под отговорност бяха привлечени също Божидар Василев – бивш началник на отдел в ГД "Охранителна полиция", Ивелина Бахчеванова – бивш секретар на междуведомствената комисия към Министерството на икономиката и Палма Иванова – отговорник за безопасността на труда в завода.

Делото беше гледано при закрити врата заради информация, която е държавна тайна, а заседанията започнаха през миналата година.

Материалите по него бяха повече от 170 тома, а свидетелите и вещите лица над 200.

Миналата седмица стана ясно, че мястото на завода "Миджур" все още не е достатъчно безопасно. Прокуратурата разпореди министърът на вътрешните работи да вземе спешни мерки за безопасното съхранение на стари боеприпаси в завода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

21.06 2018 в 22:46

Очевидно, не това са причинителите на белята. Доколкото съм виждал ППМ, и складове за тях.
Използвал съм такова, нормално. Тротил - и толкова. Те не щат да гръмнат, ако гръмне само една. А ако са без детонатори - и зорлем няма да гръмнат. Нито от бомба, нито от пожар - така са проектирани. Не само руснаците са тарикати в мините - американските/гръцките мини също не за идиоти.
Освен ако не са били толкова стари, че там да е блъвнало троиловото масло. Тогава може, но за това никой не говори.
Тогава па как са ги карали, и докарали.
Нямам смислено обяснение на случаят. Освен теракт.