Осъден за трафик на хора в Полша ще излежи присъдата си у нас

OFFNews 17 юни 2020 в 12:01 1585 0

Окръжният съд в Добрич прие за изпълнение присъда на Окръжен съд - Варшава, с която българският гражданин М. С. е осъден на 3 години и 6 месеца затвор. 48-годишният мъж е бил признат за виновен в това, че на 11 март 2011 г. във Варшава в съучастие с друго лице е извършил трафик на хора.

Жертва на престъплението била жена, която срещу сумата от 500 евро била предадена на друг българин, за да я използва като проститутка.

Извършителите предварително транспортирали пострадалата от друг полски град до Варшава, като я подвели, че ще я върнат, защото им е нужна да проституира в тяхна полза.

Производството в Окръжния съд в Добрич бе образувано въз основа на постъпило Удостоверение от полските съдебни власти за прилагането на принципа на взаимно признаване на съдебни решения по наказателни дела, с които се налагат наказания лишаване от свобода или мерки, включващи лишаване от свобода. Удостоверението е изпратено, след като Окръжен съд - Варшава е уважил искането на осъдения да изтърпи остатъка от наказанието си в България.

Съдът в Добрич е преценил, че са налице всички основания за признаване и приемане за изпълнение на присъдата на полските съдебни власти. С решението си съдът приспада частта от наказанието, която осъденият вече е изтърпял в Полша, считано от 24.01.2019 г. до фактическото му предаване в България.

Делото бе гледано в отсъствието на осъдения, който е настанен в следствен арест в полската столица. В проведеното задочно производство той бе представляван от служебен защитник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови