Оставиха в ареста Петър, обвинен за прегазения балетист от Варна

OFFNews 14 септември 2018 в 13:03 1863 0

Оставиха в ареста Петър, обвинен за прегазения балетист от Варна

С определение на Варненския окръжен съд от днес бе взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 25-годишния неправоспособен водач Петър З. от Варна, който е обвиняем за причиняване смъртта на велосипедист в пътно-транспортно произшествие, след което избягал, съобщиха от съда.

Най-тежката мярка за процесуална принуда бе определена по внесено искане в съда на Окръжната прокуратура във Варна.

Срещу Петър се води досъдебно производство за престъпление за причинена телесна повреда или смърт по време на шофиране. 

Пред съда прокуратурата мотивира искането си за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ с факта, че след като е избягал от произшествието, Петър се е укривал и е бил обявен за общодържавно издирване. Въпреки че никога не е имал свидетелство за управление на МПС, 25-годишният мъж е шофирал, което се доказва с 2 наказателни постановление за управление на кола без правоспособност. В съдебната зала прокурорът от Окръжната прокуратура във Варна посочи гласни доказателства, според които обвиняемият за тежкото пътно-транспортно произшествие със загинал 37-годишен мъж, е имал и проблеми с очите.

Автомобилът БМВ, който е управлявал Петър, е можело да продължи движението си, ако не е бил препречен пътят му от две коли. Според прокуратурата деянието е непредпазливо, но е извършено в по-укоримата му форма - самонадеяност. Приложени бяха и доказателства за криминалистически регистрации на обвиняемия – за унищожаване и повреждане на чуждо движимо имущество и за кражба. Резултатите от дактилоскопната експертиза подкрепят извода, че обвиняемият е управлявал автомобила във фаталната вечер.

Защитата на обвиняемия приложи документ за адресната регистрация на Петър З., направена с дата 11 септември – ден след тежкия пътен инцидент на 10 септември тази година около 19,50 часа на бул. „Приморски“. Припомняме, че Петър З. е бил издирван на всички известни адреси, но не е бил открит и тогава е обявен за общодържавно издирване. 20 часа след катастрофата той с адвоката си се е предал в полицията.

Очакват се и резултатите от назначените експертизи – химическа, автотехническа. Първата ще покаже дали Петър З. е управлявал и под влияние на наркотични вещества, а втората ще даде информация за скоростта на движение на автомобила на неправоспособния водач на оживения булевард „Приморски“.

Съдебният състав прие, че са налице и трите предпоставки за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а именно, че може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието, както и за това, че Петър З. може да се укрие и да извърши престъпление, ако е на свобода.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд в тридневен срок от днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови