От 2014 г. прокуратурата знаела за незаконно давано бг гражданство

OFFNews 07 ноември 2018 в 14:48 2006 0

Още през 2014 година прокуратурата е направила проверка за даването на българско гражданство от Държавната агенция за българите в чужбина, като е било констатирано системно нарушаване на законодателството и това, че е давано гражданство на лица с небългарски произход.

От държавното обвинение днес разпространиха документи, свъразани с работата по случая в агенцията. Председателят ѝ Петър Харалампиев е обвинен за участие в организирана престъпно група за даване на гражданство срещу подкуп. Той беше отстранен от поста си, а от ВМРО, от чиято квота е Харалампиев, съзряха политическа атака от страна на ДПС. 

От прокуратурата съобщиха, че още през 2014 г. са отправили писмо до тогавашния и.д. председател на агенцията Йордан Янев за прекратяването на практиката за даване на гражданство в нарушение на закона. Установена е практика за даване на гражданство на лица, въз основа на документи, които не съдържат данни за българския им произход. В същото време ДАБЧ е отказвала да издаде удостоверение на лица, които са доказали българския си произход.

Две години по-късно при повторна проверка практиката отново е била установена от прокуратурата, за което е бил уведомен председателя Борис Вангелов, понастоящем депутат в групата на Обединените патриоти от квотата на ВМРО. От писмото става ясно, че в агенцията продължават да се дават удостоверения за гражданство на лица, които не са доказали, че имат български произход. 

Тогава прокуратурата установила, че в ДАБЧ се дава гражданство на лица, които имат български роднини по съребрена линия от различни нива. Това според прокуратурата е предпоставка за незаконосъобразно издаване на удостоверение. 

"Следва да се прецени този критерий, тъй като формалното му наличие не предпоставя във всички случаи издаване на законосъобразни актове", се посочва в писмото на прокуратурата.

През януари тази година от държавното обвинение са съобщили на правосъдния министър Цецка Цачева, че след самосезиране от медийни публикации, прокурори са открили 114 случая на издадени удостоверения за българско гражданство на лица, издирвани от Интерпол. С това писмо прокуратурата е възложила проверката да бъде направена от дирекция "Българско гражданство" към правосъдното министерство.

До момента от прокуратурата не дават отговор на въпроса дали сигнал за нередности в ДАБЧ е бил внесен в държавното обвинение по надлежния ред от вицепремиера Валери Сиемонов. От прокуратурата не са коментирали и дали има извършено закононарушение от страна на Симеонов, който обяви, че след получаване на сигнала за нередност първо е уведомил Красимир Каракачанов, а едва няколко месеца по-късно и "компетентните служби". По смисъла на НПК длъжностните лица имат задължение да предоставят веднага данни за престъпление, с които разполагат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови