От делото Иванчева: Тя се кандидатира за евродепутат, Биляна Петрова - за кмет на Младост

Неочакван обрат - Петко Дюлгеров се отказва от показанията си

OFFNews 09 април 2019 в 14:40 10037 6

Временно остранения кмет на Младост Десислава Иванчева ще се кандидатира за евродепутат, а подсъдимата заедно с нея бивш зам.-кмет на района Биляна Петрова ще се бори за кмет на Младост. 

Това стана ясно на заседанието на спецсъда по делото за подкуп срещу двете и бившият управник на района Петко Дюлгеров. Днес е регистриран Инициативен комитет в ЦИК за издигането на Иванчева, нейната кандидатура трябва да бъде внесена до 32 дни преди датата на вота, уточниха от Централната избирателна комисия пред OFFNews.

Бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, обвинен с Десислава Иванчева и Биляна Петрова за взимане на подкуп, се отрече от самопризнанията си, дадени пред разследващите, в съдебната зала днес. 

Дюлгеров бе задържан с 14 хил. евро в градината до Народния театър на 17 април. На следващия ден той разказва подробно как си е взел тези пари от общо 70 000 евро за тримата от бизнесмена Александър Ваклин. Дюлгеров в показанията си досега - давани три пъти, както стана ясно от протоколи в съда, обяснява как се е свързал с Ваклин и как е посредничил при подкупа, както и как е пуснал парите в плик на задната седалка в колата на Иванчева и Петрова. 

Днес Дюлгеров заяви, че е дал показания под натиск. "Подписал съм протокола, но не подкрепям дадените от мен показания". По думите му служителите на КОНПИ "ми казаха, че ако дам правилните показания, дори мога да бъда освободен", уточни Дюлгеров."Те ме караха да дам показания пред съд, но аз отказах", каза още Дюлгеров. 

Десислава Иванчева даде обяснения пред съда, като се възползва от правото си да не отговаря на въпроси на прокуратурата, тъй като съдът прецени, че делото е изяснено от фактическа гледна точка и върви към финални пледоарии. 

Пледоариите по делото започват в неделя, реши съдия Иво Хинов. Прокуратурата пък му поиска отвод, защото е отхвърлил искането да се чуят в открито съдебно заседание СРС-тата по делото, не е бил допуснат разпитът на свидетел, който е лежал в една килия с Петко Дюлгеров, и не е допуснато искането за нова графологична експертиза на тефтерчето на Иванчева. 

Съдия Хинов отказа да си даде отвод. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

6

Mayya

09.04 2019 в 19:10

То не бяха показни арести с часове, то не бяха белезници, пранги и каквото дори не би сетил. И разни оглупели от страх мастити мъже обясняваха, че видиш ли, така било по закон. На маймуни ни направиха в този пасквил. А, всъщност въпросът е един - кой е поръчителят и съответно стои зад всичко това?

4245

5

rrr11

09.04 2019 в 18:48

Надявам се Гешев и Ваклин да си получат заслуженото.
Браво на двете жени, че не се пречупиха, въпреки че ги държаха 8 месеца зад решетките без вина, а след това и под домашен арест.

11719

4

Краси

09.04 2019 в 18:03

Белите конци, с които беже съшита тази нелепа история, май са на път да се изпокъсат съвсем.
Дали не е уместно да проверят кой си е купувал апартаменти от Ваклин?

6589

3

stanimir_13

09.04 2019 в 17:20

Филма се оказа само един калпав трейлър. На лъжата краката са къси.

14469

2

случайно прочетох

09.04 2019 в 15:14

Поздравления за съдия Хинов!