Откритите 327 килограма кокаин в Студентския град са били предназначени за износ (видео)

OFFNews 27 май 2020 в 16:03 3817 1

Общата стойност на наркотиците, открити в багажника на колата и в апартамента на обвиняемия Николай Петров, е около 81 млн. лв. Наркотикът е бил предназначен за износ.

Това съобщиха директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, началникът на Седмо РУ комисар Ани Петрова и говорителят на Софийска градска прокуратура прокурор Антоанета Панчева.

Те дадоха подробности около акцията в столичния Студентски град, където бяха открити нови 327 килограма кокаин в студио, използвано от задържания. По време на претърсванията са присъствали експерти и домоуправителят на кооперацията. Освен студиото, е претърсена и ситроен, собственост на Петров, но в нея не е открито нищо. 

Пакетите с наркотик са общо 327 с тегло около 1 килограм всеки, като са били разпределени в няколко помещения. От тях в трикрилен гардероб в спалнята са намерени 248 пакета и в скрин в кухнята още 79. Всички пакети са били обозначени по различен начин – с лога на автомобили и с карти за игра. При извършен полеви тест на място веществото е реагирало на кокаин. Същият вид наркотик е потвърдила и направената по досъдебното производство експертиза. За извършването й са били взети представителни проби от различни пакети. Установена е изключително висока чистота на наркотичното вещество. Общото му тегло възлиза на около 327 килограма.

В момента се разглежда мярката за неотклонение на обвиняемия Николай Петров. 

Старши комисар Хаджиев заяви, че кокаинът не е предназначен за българския пазар, а за Азия и Западна Европа. Едва 35-40 кг са предвидени за разпространение в България. "Продължаваме да работим, ще стигнем до край. Целта е да установим участниците в тази схема", посочи Хаджиев.

Говорителят на СГП прокурор Панчева посочи, че са иззети и две везни, както и професионална машина за пакетиране. Тя допълни, че наркотиците са 8 групи с различни щампи и затова чистотата им е различна, но варира между 68 и 75%. "Предстои повдигане на обвинения за продължаващо престъпление, предвид това, че "стоката" е открита в няколко различни дни и на различни места", съобщи Панчева. 

Според разследващите става дума за депо за наркотици. 

Издирванията продължават под ръководството на Софийската градска прокуратура. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови