Павлова, Дончев и Рашидов на разпит за НДК

ОFFNews 17 юли 2017 в 17:23 10358 2

Снимка БГНЕС

Министърът на европредседателството Лиляна Павлова, вицепремиерът Томислав Дончев и бившият министър на културата в първите два кабинета "Борисов" ще бъдат разпитани по досъдебното производство за нецелесъобразно разходване на пари в НДК. Бившият директор на Двореца на културата Мирослав Боршош ще бъде привлечен като обвиняем по него в четвъртък.

Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който коментира темата пред медии след края на работната среща "Агресия срещу медици" с министрите на здравеопазването проф. Николай Петров и на вътрешните работи Валентин Радев, заедно с директори на болници.

„Министри ще бъдат извикани и разпитвани за НДК. При всички случаи мисля, че ще бъдат призовани Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Вежди Рашидов, с оглед на негови твърдения, че той е поискал да смени Мирослав Боршош, но в момента, в който се е върнал от отпуск вече не е бил принципал на НДК”, посочи главният прокурор.

Той потвърди, че срещу Боршош ще бъде повдигнато обвинение за нецелесъобразно изразходване на средства. Тази информация бе съобщена първо от самия Боршош миналата седмица, но тогава от държавното обвинение не коментираха темата.

Мирослав Боршош е призован да се яви в четвъртък в Столичното следствие.

Разследването започна по сигнал на ДАНС за неправомерно изхарчени 17 млн. лв. По думите на Цацаров в хода на проверката са изискани почти всички сключени договори с външни изпълнители, които е сключвал Боршош като директор на НДК.

"Работи се по всички възможни линии. Тази, за която в момента е налице готовност за начално работно обвинение, е по сигналната справка на ДАНС за 17-те млн. В тази справка има имена на министри с оглед на гласуването на решението за увеличаване капитала на НДК, но не и за злоупотреби от тях", посочи още Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови