Перата не е слагал "свински опашки" на мигранти и бил в гората с "други намерения"

OFFNews 28 март 2017 в 11:12 4391 3

Перата не е слагал

Петър Низамов- Перата не е поставял "свински опашки" на ръцете незаконно преминали българо-турската граница чужденци и заедно със свои познати е бил в гората с други намерения. 

Това става ясно от мотивите към оправдателната присъда на Перата, който беше обвинен за незаконно задържане на чужденци. Според прокуратурата на 10 април миналата година край село Евронозово, община Малко Търново, е лишил противозаконно от свобода трима афганистанци. Освен това, в дома му в Бургас е открит малко над 1 грам коноп.

Според Районния съд в Бургас обаче тезата на прокуратурата не се доказва. Свидетели, а и разпространения от "гражданския арест" видеозапис от Низамов, доказвали, че не той е сложил "свинските опашки" на чужденците. Това направил друг мъж от групата. Според Районния съд в Бургас никой от разпитаните свидетели не е посочил, че Низамов е участвал в ареста, като е поставил пластмасовите връзки. Напротив, всички присъстващи свидетели, заявили, че Перата се появил, след като тримата пострадали вече били вързани. 

В същото време от мотивите става ясно, че е разпознато лицето, което е вързало чужденците. Въпреки това действията му не били подсъдни, защото нямало налице умисъл, "тъй като намеренията на участниците в групата на Низамов са били други". В мотивите на съда не се посочва какви всъщност са били намеренията на Перата и хората, които са били с него в пограничния район в землището на с. Евронозово. Още повече, че тримата афганистанци, които били задържани, по своя воля подали ръцете си, за да бъдат вързани. Причината е, че те "възприели" българите за полицаи, тъй като някои от тях викали „полийс”.

Вината на Перата и групата му не се доказвала, тъй като съществувал "интелектуален момент", според който те нямали намерение да извършат "противозаконно преместване в пространството на пострадалия". Съдът заключава: 

... че и от субективна страна не е налице умисъл, като форма на вина, поради липса на изискуемия се интелектуален момент за това, тъй като намеренията на участниците в групата на Низамов са били други. Добре известно е, че вината и нейната форма се извеждат въз основа на обективно установените факти, касаещи поведението на подсъдимия към момента на извършване на деянието, които следва да обуславят извод какво е съзнанието на дееца. Деянието ще бъде несъставомерно, ако на плоскостта на съзнанието на дееца се установи, че той не предвижда противозаконно преместване в пространството на пострадалия. В хода на съдебното следствие безспорно се установи, че подсъдимият Низамов не е участвал в задържането на тримата афганистански граждани, а това е сторил свидетелят И.С., като това негово деяние също се явява обективно и субективно несъставомерно, поради липса на съпротива от страна на пострадалите и поради липса на интелектуалния момент. Упражненото над пострадалите посегателство съставлява лека телесна повреда, което престъпление е от частен характер и се преследва само по тъжба на пострадалия, каквато в случая липсва. Възможност за произнасяне по наказателно дело от общ характер за престъпление от частен характер съществува само при изпълнена процедура по чл. 287 ал. 5 от НПК, което на съдебното следствие пред първа инстанция не се случи – пострадалите не бяха намерени, за да бъдат призовани. Искането по чл. 287 ал. 5 от НПК в случая замества тъжбата, а липсата на искане се приравнява на липса на тъжба.

За това деяние прокуратурата поиска две години затвор за Перата. По обвинението за това, че в дома му е намерена марихуана, съдът също оправдава Низамов. Причината е, че в протоколите по обиска не се посочва чий е апартаментът и няма свидетели, които да потвърждават как е станало намирането на тревата. 

Прокуратурата вече заяви, че ще протестира присъдата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

28.03 2017 в 11:19

Мдам, точно така.
А другите му намерения са били да подиша чист въздух и да помандръса застаряващи журналистки от нова и бтв.
)))))