Пламен Бобоков извади негов SMS до премиера. Наричал го бос, защото е началник на държавата (допълнена)

Прокуратурата го емнала, но усилията й били като за "Боливуд Продъкшън"

OFFNews 02 юли 2020 в 11:38 5541 3

Обвиненият за аферата с италианския боклук предприемач Пламен Бобоков отвърна на прокуратурата със SMS-кореспонденция между него и премиера Бойко Борисов, с когото се познавали от 2 г. Чатът е от 31 март 2019 г. и в него министър-председателят е наречен "бос".

"Добро утро, бос. Задава се голям проблем с Либия. Моля те да се видим за 10 мин. и ти ще си прецениш. Много те моля, въпросът е много сериозен. Аз от утре до 9-и няма да съм в БГ, затова давам зор". В отговор Борисов пита: "Какво е станало?", а Бобоков отвръща: "За кораба ("Бадр"- бел. ред.)."

Бобоков каза пред бТВ, че е имало среща с премиера, на която бизнесменът обяснил накратко за какво става дума. Според Бобоков Борисов предприел мерки - обадил се на либийския премиер Сараш, даже си направили среща. С премиера се познавали отдавна, но не са в близки отношения. А защо нарича Борисов "бос"? Защото "той е началник на цялата държава".

"Какво лошо съм направил за България, като се опитвам да спася страната си от огромен международен скандал по кораба "Бадр"? Обърнал съм се за съдействие към всички институции преди това", заяви Бобоков.

Пламен Бобоков призна, че всички SMS-и, които прокуратурата извади, са истински и не смята, че се е опитвал да лобира за когото и да било. "Какво лошо има в това да предложиш стойностни хора? Има си процедури. Ако те изберат, изберат. Страната ни страда от дефицит за стойностни хора", допълни предприемачът, визирайки начина на вземане на решение за назначаване на дипломат - едва след одобрение от МВнР, правителството и президента.

На въпрос за лобирането за помилване чрез секретаря на президента по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов отговори: "Граждански дълг е, ако имаш възможност, да оказваш съдействие на стойности хора, за да бъдат забелязани. Това не е укоримо. Никого не уреждам". Бобоков не намира нищо неестествено и осъдително и в предлагането на дипломати, нито в помилването на осъдения в Румъния Петър Ненов. "Ненов е изключителен патриот, благодарение на когото има организация на българите в Румъния. Да, осъден е, изтърпял си е наказанието. Той има право на акт на милосърдие", коментира предприемачът.

По въпроса за ходатайството за Николай Николов да стане окръжен прокурор Бобоков обясни: "Не съм искал той да стане окръжен прокурор. Единственото, което съм искал, е да му дам възможност. Те не му дадоха възможност. Вие не сте ли разбрали, че нещата отдавна не се случват по закон, става с връзки. Аз нямам такова влияние. Никой не те брои за жив в община, болница, което ти потрябва". 

"През последните месеци сме свидетели на впрягането на всички възможни канали за масово втълпяване, в основата на които е прокуратурата. Вадят се всякакви снимки от моя телефон, който съм предоставил доброволно, включително с кодовте му. Нещо, за което вече съжалявам, защото не съм очаквал подобно поведение от държавен орган, който би трябвало да спазва законността в България." Така Пламен Бобоков коментира атаката на прокуратурата, която извади телефонната му кореспонденция с влиятелни политици. Бизнесменът определи работата на обвинението като "Боливуд Прадъкшън".

"Ние нямаме нищо общо с италиански боклуци и такъв внос. Ние внасяме само скрап. От 20 г. имаме рециклиращ завод, а от 10 имаме три такива завода. Боклуците в Червен бряг не са наши. Това е абсурдно. Естествено, че може да намериш всякакви видове отпадъци. Това какво общо има с нас. Ние имаме 5.5% отпадък и те се предават за по-нататъшна утилизация по всички закони", допълни Пламен Бобоков. 

Той добави, че прокуратурата разполага с 66 тома доказателство, в 64 от тях никъде не се споменавало неговото име. "Двата тома са свидетелски показания. Само 5% от хората твърдят, че ме познават, но никога не са работили с мен", коментира предприемачът. 

Главният прокурор Иван Гешев каза по повод твърденията на Пламен Бобоков пред бТВ, че не следи "творческата дейност на обвиняеми и подсъдими лица".

"Ако отидете, в който и да е български затвор, всички ще кажат, че са невинни. Разликата знаете ли каква е? Че в затворите има основно социално слаби лица. Това е проблем на българската съдебна власт и на българската държава - че не влизат хората, които разполагат с пари, власт и влияние, където им е мястото - в затвора. Разликата е още една - че тези хора, които са в затвора, основно роми, не разполагат с техния финансов ресурс да плащат на някои от вашите медии, на политици, на политически сили, да се явяват по студия, да плащат на скъпоплатени адвокати, които защитават престъпника Брендо и други", коментира Гешев.

И допълни, че анализът на експертизата само на мобилните устройства е над 260 гигабайта. "Война и мир" е около 5 гигабайта. Самият г-н Бобоков, доколкото ми написа едно лице от Дирекция "Публична комуникация" към ВКП, по същество е признал едно нещо - че съществува задкулисие и той участва в това задкулисие. Той е признал едва ли не за някаква паралелна държава, в която участва", обяви шефът на държавното обвинение.

Според Гешев всичко е навързано - богати, олигарси, медии, политици. "Докато не се прекъсне връзката между олигарси, подсъдими, медии, политическа класа и политически партии, ние няма да живеем добре. Ще продължаваме да имаме ниски пенсии и да сме най-бедната страна в Европа. И ако някой иска това да продължава, да канонизира Божков, Бобоков, Цветан Василев, Миню Стайков, Арабаджиеви, които всички те са невинни, защото няма влязла в сила присъда", заяви Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

3

Човека

02.07 2020 в 21:01

"Помагане на стойностни хора". Сега така му викат. Боклуци с боклуци.

18551

2

Нострадамус

02.07 2020 в 15:19

Председателя на групата на социалистите и демократите в ЕС - Ираче Гарсия, помоли председателя на Европейския парламент Давид Сасоли да бъдат разследвани записите на премиера на България, Борисов , съобщи EURACTIV.
Призовава се да започне разследване за автентичност на записа, за който се смята, че е на българския премиер Боко Борисов.
Настоява се за разследване, заради предполагаеми заплахи към евродепутата Елена Йончева.
В записа, човек с глас, подобен на премиера на България, се заканва да изгори евродепутата.

3810

1

Пенчо бре

02.07 2020 в 14:00

Наричал го е бос, защото си е бос!

Сравни :
"Газя бос из лука
Значение: Върша нередности, постъпвам безотговорно".

А може и "Boss di tuti Bossi".