По 7 години затвор получиха петимата полицаи за смъртта на Чората

OFFNews 20 април 2019 в 11:15 10705 0

Снимка БГНЕС, архив

Върховният касационен съд окончателно присъди по 7 години затвор за петимата полицаи, обвинени за смъртта на Ангел Димитров – Чората.

Димитров почина през 2005 г. в Благоевград при полицейската операция "Респект". Подсъдими за смъртта му са полицаите Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски и Иво Иванов.

Върховният касационен съд отмени оправдателните присъди и върна делото за ново разглеждане от друг състав на последната инстанция, след като съдът в Страсбург констатира нарушения на Конвенцията за защита на правата на човека.  

Съдът критикува липсата на разследване за това как е планирана и контролирана от властите полицейската операция от времето, когато главен секретар на МВР беше Бойко Борисов.

Мирослав Писов определи присъдата като политическа и директно обвини шефа на ВКС Лозан Панов. Според него присъдата е част от план за завземане на властта. 

„Това е една политическа акция на групата на Лозан Панов, която още от самото начало проведе своето отношение към  българската полиция. В случая ние сме представители на българската полиция, която е изпълнявала задачи по противодействие на наркотици и сексуална експлоатация. Това е политическо решение, защото то осъжда 17 души, български професори, които са постановили, че смъртта на лицето по време на тази полицейска операция няма връзка с
действията на полицаите”, коментира Писов пред bTV.

Борис Механджийси, който също е сред обвиняемите, вече е приведен в затвора. Другите двама са си по домовете, а петият живее със семейството си в Германия.

Писов каза, че по-късно ще отиде до полицията в Благоевград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови