Подпорният хотел на Алепу влиза в съдебната зала

OFFNews 27 юли 2020 в 07:20 4044 3

Снимка БГНЕС

Административният съд в Бургас ще гледа внесения от прокуратурата протест срещу разрешението за строеж в защитената местност „Алепу“.

Там фирма „Алепу вилидж“ предвижда изграждането на курортен комплекс, а част от него е вече скандалната подпорна стена, построена за укрепването на свлачище. Разрешението за строеж е издадено от община Созопол на 10 септември 2018 година.

По разпореждане на Върховната административна прокуратура от 5 юни тази година ДНСК извърши проверка за законността на строежа между нос Свети Тома и т.нар. Шофьорски плаж. В нея се проследяват издадените 2 разрешения за строеж - първо за укрепването на свлачище, което е предвидено да стане част от конструкцията на бъдещо застрояване, а след това разрешение за строеж на курортен комплекс „Алепу вилидж“.

В хода на проверката е установено, че с решение на главния архитект на Созопол от 10-и октомври 2018-а година е вписан нов възложител, който не фигурира в двете строителни разрешения. След анализ на получените материали от проверката от Върховната административна прокуратура посочват, че разрешението за строеж е влязло в сила и не подлежи на отмяна, но според Закона за устройство на територията всяко следващо строително разрешително за този имот е нищожно.

По тези съображения окръжната прокуратура в Бургас е внесла протест в Административния съд с цел обявяването за нищожно на издаденото разрешение за строеж на фирмата „Алепу вилидж“. Протестът трябва да спре изпълнението на проекта, съобщава БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4022

3

"Уникална укрепителна Конструкция състояща се от две
взаимно подпиращи се съоръжения,която вместо,да залегне
в учебните програми на световните строителни ВУЗОВЕ"
Ние я пренебрегваме!!!

2800

2

zpe

27.07 2020 в 09:16

Еее, жалко... Пък аз тъкмо направих резервация на зелено за мене и децата, да ги заведа малко на басейн и на климатик, да видим архитектурата на новия Алепу вилидж. Пък те сега ще вземат да ни развалят почивката. Толкова са се постарали хората... Язък!