Полицаят, обвинен в побой на протестиращ в нощта на белия автобус, осъди прокуратурата за 30 000 лв.

OFFNews 18 юни 2019 в 20:00 6321 2

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Полицаят Веселин Денчев, който беше обвинен в побой над протестиращ по време на "нощта на белия автобус" през 2013 г., осъди прокуратурата за 30 000 лева, съобщи lex.bg. 

Денчев беше оправдан по обвинението, че е удрял с палка протестиращ срещу правителството на Пламен Орешарски. Преди дни Софийският градски съд е уважил частично искането на Денчев за обезщетение за нанесени неимуществени вреди заради незаконното обвинение. Полицаят е поискал да му бъде изплатено обезщетение в размер на 80 000 лева. 

В нощта на 23-и срещу 24-и юли 2013 г. антиправителственият протест пред парламента ескалира, след като полицията опита да изведе депутатите от бюджетната комисия, които гласуваха до късно актуализация на бюджета. Полицаите обаче се отказаха, след като автобуса с депутатите беше замерян с камъни от протестиращите. Полицията в крайна сметка започна да извозва народните представители с камионетки, докато полицаи изблъскват демонстрантите. Събитията станаха известни като "нощта на белия автобус". 

Видео кадри от протеста показаха как жандармерист с бяла маска удря протестиращи с палка, включително демонстранта Кирил Димов, който е ударен по главата. 

По случая започна проверка, която установи, че жандармеристът вероятно е Веселин Денчев. На жандармериста беше повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда, но той беше оправдан в съда, според който не е безспорно доказано, че именно Денчев е полицаят, ударил с палка протестиращия. 

След това Денчев заведе дело срещу прокуратурата, като обяви, че през трите години, докато е вървяло делото срещу него, е преживял много страх, унижение и стрес. Освен това семейството му е било разбито и му се е наложило да си смени работата, защото търпял подигравки от колегите си.

Според съда претърпените неимуществени вреди са големи заради широкия обществен отзвук - в медиите и социалните мрежи. Съдът посочва, че негативните коментари в социалните мрежи са довели до чувството на несигурност и страх от саморазправа с Денчев по улиците, ако бъде разпознат като полицая, удрял протестиращи в "нощта на белия автобус".

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови