Повдигнаха обвинения на кмета и главния архитект на Асеновград

OFFNews 26 май 2017 в 13:12 5596 2

Снимка assenovgrad.com

Прокуратурата повдигна две обвинения на кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, цитиран от "Фокус". Две нови обвинения са повдигнати и на главния архитект на града Константин Атанасов. 

Караиванов е обвинен за длъжностно присвояване на суми в особено големи размери и на подписване на документи с невярно съдържание. 

Попов обясни, че става въпрос за договор, подписан през 2014 г., за почистване на дъждоприемните шахти в общината, като реално не е била извършвана каквато и да е дейност от наетата фирма.

Според свидетелски показания договорът е бил за около 200 000 лева, но сумата не е била усвоена напълно. 

Около 6000 лева на месец са получавали определени хора от 2014 г. досега, обясни Попов. 

По същия случай е повдигнато обвинение и на Николай Христев - за помагачество и съставяне на документи с невярно съдържание. 

На кмета на Асеновград е повдигнато обвинение и за престъпление по опазването на културното наследство. Според обвинението той е допуснал да се строи сграда в имот, защитен по Закона за културното наследство, в Метошка махала, без това да е съгласувано с Министерството на културата. По същото дело е повдигнато обвинение и на главния архитект на града Константин Атанасов, който е издал разрешение за строеж. 

По случая са повдигнати обвинения и на собствениците на строителна фирма Вакрил и Георги Запрянови, че са осъществили дейност в комплекса, който е паметник на културата. Вакрил Запрянов е бил обявен за общодържавно издирване, след като не е бил открит в продължение на 4 часа. По-късно е открит в болница, тъй като му прилошало.

От прокуратурата поясниха, че по случая се изнася малка част от наличната информация, а разследването продължава в различни посоки. 

Извършени са 15 претърсвания и изземвания на територията на общината. Обвинения са повдигнати общо на 7 лица, над 15 са били задържани за 24 часа, каза Попов. 

Кметът на Асеновград беше задържан за 24 часа и беше освободен под гаранция.

Главният архитект на града Константин Атанасов беше обвинен преди дни и за вземане на подкуп от 8000 лева от Митко Захариев, управител на местен клон на акционерно дружество, за да съгласува идеен инвестиционен проект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови