Правителството даде отпор за задълбочена съдебна реформа

Юлиан Христов | 19 май 2017 в 13:13 | 7856 |12
Правителството даде отпор за задълбочена съдебна реформа
Правителството даде отпор за задълбочена съдебна реформа

Идеята на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за продължаване на дебата за съдебната реформа с нови промени в Конституцията засега срещна отпора на правителството.

На среща при премиера Бойко Борисов съдия №1 е поставил въпроса за продължаване на конституционните промени, свързани с правосъдната система. Панов коментира, че свършеното до момента е "мимикрия", нещо, на което се възпротивиха и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, в чийто ресор е именно правосъдната система, и министърът на правосъдието Цецка Цачева

„В дълбочина реформа трябва да бъде направена. Всяка мимикрия на реформа води до неверие в правосъдието”, каза пред журналисти Панов, като допълни, че ще продължи да настоява за среща по темата с президента Румен Радев и лидерите на всички парламентарно представени политически партии. 

След срещата му с Борисов обаче стана ясно, че тезата му не е срещнала подкрепа. Двете дами в кабинета на Борисов, които имат преки отговорности към правосъдната система, изразиха несъгласие с Панов. 

Захариева смята, че с нови конституционни промени реформата само ще бъде забавена. "Съдебната реформа е важна, но не бива да се отлага всичко останало отваряйки отново темата с Конституцията", обясни тя след срещата при премиера. Тя поясни, че в програмата на ГЕРБ и Обединените патриоти са залегнали промени в основния закон на държавата, но изрази съмнение, че те може да минат, тъй като ГЕРБ няма мнозинство. 

Захариева смята, че достатъчно положителни промени могат да бъдат направени на законово равнище и даде за пример антикорупционното законодателство и измененията в НПК. 

„Кабинетът никога не е опитвал и мимикрия на реформа не е имал намерение да прави. Нито предишния парламент”, категорична беше вицепремиерът, отговаряйки на определението, дадено от Лозан Панов.

На подобна позиция е и Цецка Цачева, която беше председател на парламента при приемането на промените в Конституцията:

В никакъв случай не бих могла да приема, че това, което е направено до момента – промяната на Конституцията, с която се постигнаха много важни и значими неща като прекия избор на съдиите, прокурорите и следователи, повечето отговорности на Инспектората, завишените изисквания към магистратите, да се омаловажа и да се нарича мимикрия.  

Министърът на правосъдието смята, че настоящото законодателство дава възможност да се търси отговорност на магистрати, включително и на главния прокурор. Тя повтори тезата си, че "няма недосегаеми магистрати", а в правилника на Народното събрание е предвидено изслушване на главния прокурор на всеки три месеца. По повод тези изслушвания Цацаров вече заяви, че няма намерение да дава обяснения по корупционни разследвания. 

По повод скандала "ЦУМ гейт" и искания за продължаване на съдебната реформа, на 23 май ще се проведе протестен марш, иницииран от "Правосъдие за всеки". 

Hihi1981

Рейтинг : 1951

20.05 2017 в 12:05 13
+ 4
- 0
Некои изненадан?!
Наминаващ

Рейтинг : 917

20.05 2017 в 00:41 12
+ 3
- 10
Е, поне е ясно кой кой е и за какво се бори.
Умен

Рейтинг : 15854

19.05 2017 в 20:17 11
+ 3
- 10
Тия двете са много назлобени. Разбирам да имаше резултати от работата им ами то
Умен

Рейтинг : 15854

19.05 2017 в 20:15 10
+ 3
- 10
От калинки реформа прави ли се? ЦЦ я беше приключила още преди да почне сега и министър я направиха, че да релаксира.
Професор Балкански

Рейтинг : 88708

19.05 2017 в 19:21 9
+ 20
- 29
Пази Боже Лизан да е от "добрите". Изобщо тая сороспийска истерия за някаква имагинерна "реформа" е плод на инфантилна интерпретаци на мъгляви указания от Държавния департамент на ФАЩ от страна на трафаретни фигури и компрометирани маргинали без никакъв обществен авторитет.
News

Рейтинг : 1236

19.05 2017 в 16:45 8
+ 15
- 10
ГЕРБ и крадлювците от прехода НИКОГА няма да позволят да им се отнеме най-силния коз в своя защита и срещу народа - върховенството и абсолютната власт на главния прокурор. Тази власт им гарантира абсолютна неподсъдност, дори и да има видими с просто око тяхни престъпления. Много е просто - докато прокуратурата не се задейства не съществува никакъв съд по света и у нас, който да ги осъди!!! Това - да си назначиш избран от теб главен прокурор,над който НИКОЙ освен Бог няма власт, с мандат от 7 години и то в йерархична структура като тази на нашата прокуратура - това то гарантира всичко! НИКОГА няма да се лишат от тази власт! Запомнете го от мен. Останалото - за закони и пр. - да! Но това са подробности. Когато НИКОЙ не може да задължи Гл. прокурор да ти заведе проверка, респ. предварително производство по какъв начин може някакъв съд да те осъди?! Без прокурорска проверка дело не се завежда! Толкова е просто. А умният народ да си натиска парцалите, че ако много знае ще му спретнат една
Поразия

Рейтинг : -138

19.05 2017 в 16:11 7
+ 26
- 20
Евала на Лозан, че им казва истината в очите на тези фльорци некомпетентни, дето не знаят къде се намиран и двете, шматки...на Баце..пешки с пешките, смешки..На 23 всички на улицата и да ги оставяме..
aviatora

Рейтинг : 4351

19.05 2017 в 15:01 6
+ 23
- 10
Та нали всички "курви на Бойко" ще са в затвора бе?!!!!
мнение от IP

Рейтинг : 4197

19.05 2017 в 14:05 4
+ 12
- 0
Няма нужа да се хабят да говорят. Тези приказки за "направените ного важни и значими неща" са за хора, които не знаят за какво става дума. А те няма да им пречат или искат нещо. А тези, които се интересуват, знаят че това са празни приказки.