Правната комисия: Без съкратено следствие при тежки престъпления

OFFNews 01 октомври 2019 в 15:47 1609 0

Парламентарната правната комисия прие на първо четене общ законопроект, който предвижда съкратеното съдебно следствие да не се прилага при тежки престъпления, предаде агенция "Фокус".

Комисията обедини трите проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс - на БСП, Обединените патриоти и "Воля", като новите текстове предвиждат да не се прилага съкратено съдебно следствие за тежки престъпления. Поправките бяха одобрени днес от комисията без дебати. 

"Имаме идея да предложим да се запази съкратеното съдебно следствие само за тежките престъпления и да отпадне за убийство" обясни председателят на правна комисия от ГЕРБ Анна Александрова

До заседанието на комисията се стигна в петък след свикване на извънреден Председателски съвет на Народното събрание по искане на БСП. Според опозицията парламентът е приел взаимноизключващи се проекти, а според управляващите трите проекта заедно с този на ГЕРБ "се допълват логически, обективно и фактически".

На 25 септември депутатите приеха общо четири законопроекта – три за промени в Наказателно-процесуалния и един в Наказателния кодекс. С 97 гласа „за“, 62 „против“ народните представители запазиха съкратеното съдебно следствие на първо четене. Със законопроекта от управляващата партия целят да запазят института на съкратено съдебно следствие, но и да отговорят на обществените нагласи за увеличаване на наказанието при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда. Депутатите решиха при жестоки посегателства срещу личността съдът да има право на преценка дали да използва института на съкратено съдебно следствие при определяне на наказанието. Предложението бе направено от ПГ на ГЕРБ в Наказателния кодекс. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови