Правната комисия обсъжда мерките след края на извънредното положение

OFFNews 07 май 2020 в 07:45 4984 0

Снимка БГНЕС

Днес парламентарната Комисия по правни въпроси ще обсъди предложените от кабинета промени в Закона за здравето. 

Тези предложения бяха внесени от Министерски съвет на 5 май. 

С тях правителството набелязва основните мерки срещу разпространението на коронавируса и преодоляването на икономическите последици от него след края на извънредното положение. То беше обявено от на 13 март и срокът му изтича на 13 май. Преди дни правителството реши да не предлага неговото удължаване.

Промените дават възможност на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев директно да разпорежда противоепидемичните мерки на територията на страната. Те предвиждат условията и редът за задължителна изолация на болни от заразни болести, на заразоносители, на контактните с тях лица и на хората, които са влезли на територията на страната от други държави.

За да се избегне събирането на големи групи ученици на едно място управляващите предлагат през учебната 2019/2020 година в края на 4-ти и 10-ти клас да не се провежда национално външно оценяване.

Проектът предвижда и промени и в редица други нормативни актове.

Преди дни на коалиционен съвет проектозаконът вече беше обсъден и стана ясно, че въпреки някои противоречия в пленарната зала, коалицията ще е единна и парламентарните партньори на управляващите ще подкрепят проекта за закон.

Предвижда се икономическите мерки като 60:40 да останат валидни.

Пакет в подкрепа на туристическия и строителния бизнес, по идея на патриотите, също беше одобрен.

Утре Народното събрание трябва да гласува законопроекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови