Предадоха на съд 8 телефонни измамници

OFFNews 28 април 2020 в 12:57 14677 1

Снимка prb.bg

Специализираната прокуратура предаде на съд 8 души за участие в група за телефонни измами на българи от територията на Румъния.

Повечето от обвиняемите са от гр. Левски и са били задържани на 30 август м. г. при специализирана операция. 

В хода на разследването е станало ясно, че групата е била създадена през януари 2018 г. от баща и син, които са били осъждани и преди за телефонни измами.

Другите участници в група били приятели или роднини на ръководителите. На всеки от тях възложили определени функции според уменията им. Основна роля имали т.нар. "въртачи" или "ревачи", способни да заблуждават възрастни хора и убеждавайки ги (уж с благородна цел) да предоставят на измамниците всичките си пари и ценности.

Други изпълнявали ролята на куриери или "мулета", които бащата и синът набирали по обяви в интернет за търсене на работа или продажба на автомобили. Трети отговаряли за контролиране на "мулетата".

Измамите се извършвали от Румъния и били използвани телефони и СИМ-карти на румънски мобилни оператори. Пари на участниците зад граница осигурявал ръководителят на групата. Той организирал транспорта и настаняването им в хостели и апартаменти в Румъния.

Най-честата схема за измама била обаждане от "лекар" за пострадал близък и необходимост от средства за лечението му. След това на измамените звънял "служител на МВР", който предупреждавал потенциалната жертва, че е обект на телефонна измама и трябва да съдейства на полицията за залавяне на престъпниците - като предаде исканите от измамниците средства, които впоследствие ще бъдат върнати.

Измамените получавали указания кога и къде да оставят парите.

За година и половина групата убедила възрастни хора от София, Габрово и Разград да им предадат общо над 34 000 лева.

6 от предадените на съд са "задържани под стража", един е под домашен арест, а друг - с парична гаранция от 10 000 лв. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи заседание по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови