Председателят на Русофили Николай Малинов с обвинение за шпионаж и пране на пари

Леонид Решетников със забрана да влиза у нас, случаят свързан с източването на КТБ

OFFNews 10 септември 2019 в 14:17 7500 4

Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е с обвинение за шпионаж - по чл. 105 от Наказателния кодекс, който предвижда затвор от 5 до 15 години. Леонид Решетников е с наложена от ДАНС забрана за влизане на територията на страната за срок от 10 години. 

В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. 

Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната. Събрани са доказателства за участие на един български гражданин. Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем. Прокуратурата взе мярка за неотклонение в размер на 50 000 лева, към този момент той вече о освободен от ареста", уточни Цацаров. 
"Организациите, с които е работил, са базирани в Русия. Наложена е забрана за срок от 10 г. на Леонид
Решетников за влизане в страната ни", допълни той. 

В хода на разследването е установено, че Малинов е приемал да изпълнява задачи срещу заплащане за съответните организации. Образувани са досъдебни производства. На 9.09. тази година са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти, иззети са телефони, документи, които имат връзка с престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност", допълни зам.-главният прокурор Иван Гешев. 

Малинов е контактувал с две руски дружества – Руски институт за стратегически изследвания и Общество „Двуглав орел“, свързани с Решетников. 

Случаят бе пряко обвързан и с източването на КТБ. В един от адресите, претърсени вчера, са намерени няколко докладни записки – на руски и български език, в които се обяснява как трябва да бъдат прехвърлени активи в размер на около 500 млн. евро от Цветан Василев до руския бизнесмен Константин Малофеев. Обяснява се още, че трябва да се намери начин да бъде върнато влиянието в една телекомуникационна компания, както и в „Дунарит“ и „Авионамс“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

2

AnderXale

10.09 2019 в 17:12

По тази логика целият екип на офнюс трябва да бъде незабавно арестуван, понеже са финансирани от америка за България, и зоват за американски слугинаж!

705

1

order

10.09 2019 в 15:52

И защо не докладва ГЕШИНСКИ а говори Цацата!!!!!