Предсрочното освобождаване на Полфрийман не било изключение

OFFNews 26 септември 2019 в 11:20 2602 0

Съдът си е свършил работата по случая с предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман. Това не е изключение в съдебната практика, заяви съдия Капка Костова от Съюза на съдиите пред БНТ. Ден по-рано организацията призова членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да подадат оставки, тъй като не са изпълнили задачата си да защитават независимостта на съдебната власт. 

Полфрийман е изтърпял 13 г. и половина от 20-годишното си наказание. Освобождаването е за остатъка от 6.5 г. и ако извърши друго престъпление, ще изтърпи и тези години, обясни съдията. Според нея това не отменя факта на неговото осъждане, не повлиява размера на наложеното наказание и не става дума за помилване, амнистия или оправдаване.

Не се наемам да обсъждам по каква причина от една седмица цари истерия по този случай, това вероятно е работа на социални психолози и психиатри, коментира Костова. След като внимателно прочела определението на съда за случая на Полфийрман, е установила, че са взети предвид всички обстоятелства, детайлно са обсъдени и едва тогава съдебният състав е направил изводи за това, че целите на наказанието в крайна сметка са постигнати.

Костова отхвърли обвинението на бащата на убития студент Андрей Монов – Христо Монов, че съдът е излязъл с определение, а не с решение, което не може да бъде оспорвано. Това не е вярно и не е от фатално или ключово значение под каква форма се е произнесъл съдът. Има немалко случаи в практиката на върховния съд, в които съдебен акт, назован по някакъв начин, се проверява и контролира и се постановява решение на върховния съд. Важна е същността на акта, допълни Капка Костова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови