Прецедент: Български съд призна правата на гей двойка

OFFNews 03 юли 2018 в 16:10 9481 1

Снимка Младежка ЛГБТ организация "Действие"

Административият съд на София-град излезе с първо по рода си решение за правата на гей двойка, сключила брак в чужбина.

Съдебното решение признава правото на едната от от партньорките, гражданин на Австралия, да пребивава в страна от Европейскяи съюз (в случая България) въз основа на сключения във Франция брак с французойка.

За решението, взето на 29 юни 2018 г., съобщи Младежката ЛГБТ организация "Действие".

Съдът се е произнесъл след отказ на МВР да даде разрешение за пребиваване у нас на австралийката Кристина. През 2016 г. тя е сключила граждански брак с французойката Мариама във Франция. По-късно същата година австралийката пристигнала у нас като член на семейството на гражданин на ЕС. Когато, около година по-късно, трябвало да поднови разрешителното си за престой, получила отказ от Дирекция "Миграция" към МВР. Мотивът бил, че еднополовите бракове не се признават от българската Конституция.

Така се стига до завеждане на съдебно дело. В него австралийката се позовава на Директива 2004/38/EC относно правото на свободно движение и пребиваване в Европейския съюз. Според Директивата всеки гражданин на Съюза се ползва от свобода на придвижване за семейството си в страните от ЕС, дори и неговият съпруг да не е гражданин на държава – членка на Европейския съюз.

Административният съд София-град е приел, че тъй като така заложеното право в Договора за функционирането на ЕС  стои над националното законодателство, то държава членка не може да откаже на гражданин на трета страна, встъпил в брак с гражданин на Съюза, право на пребиваване на територията на тази държава-членка по съображението, че нейното право не предвижда брака между лица от един и същ пол.

В решението се казва още, че „отказът на органите на държавата-членка да признаят – единствено за целите на предоставянето на производно право на пребиваване на гражданин на трета страна – брака му с гражданин на Съюза от същия пол (…) би могъл да възпрепятства упражняването на закрепеното в член 21, параграф 1 от ДФЕС право на този гражданин на Съюза да се движи и пребивава свободно на територията на държавите-членки.“

„Щастлива съм да празнувам не само своето право да живея в България, но също и правото за всяка еднополова двойка да ползва правото си на придвижване в ЕС,“ казва Кристина, след като разбира за решението на съда.

Кристина и Мариама живеят у нас и искат да продължат живота си тук.

Решението на Административния съд София-град е повтаря скорошно решение на Европейския съд по подобно дело в Румъния, случая „Коман". В него бе отсъдено, че страните от ЕС трябва да спазват правото на пребиваване на еднополови двойки, сключили законов брак в друга държава, които искат да живеят заедно на тяхна територия“, казва Деница Любенова, адвокат по защитата на френско-австралийската двойка. 

В България еднополовите двойки все още не могат да сключват брак или да осиновяват деца заедно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

1

bls

03.07 2018 в 17:52

"Съдебното решение признава правото на едната от от партньорките, гражданин на Австралия, да пребивава в страна от Европейскяи съюз (в случая България) въз основа на сключения във Франция брак с французойка." Това винаги е било така и съдът е имал задължение да признава правата им за пребиваване. Друго не им се признава - не могат да осиновят дете, не им се признава брак по наследяване и тн. И няма и да им го признаят.