Президентският съветник Узунов, бизнесменът Бобоков и прокуратурата: какво стана ясно в петък вечерта

OFFNews 19 юни 2020 в 21:08 7570 5

Снимка БГНЕС

Пламен Узунов

Нямам абсолютно никакви притеснения, каза Пламен Узунов след разпит в прокуратурата.

Пред БТА секретарят на президента по правни въпроси съобщи, че се познава с бизнесмена Пламен Бобоков и са имали срещи в служебно качество.

В момента се правят опити да се измести основната тема в държавата като се пришиват такива неверни неща, каза още Пламен Узунов.

По-рано днес прокуратурата изнесе данни за предполагаем разговор между Пламен Бобоков и Узунов във връзка с решение на ВАС за танкера БАДР.

Президентството: Ние не сме разследващ орган

Президентската институция не е разследващ орган, заявиха тази вечер от прессекретариата на държавния глава в отговор на отправени въпроси от страна на медиите.

"Информация за действията си трябва да предостави Специализираната прокуратура, която следва да аргументира приоритетите в своята работа: кого и на основата на какви улики разпитва, в чие жилище и на основата на какви доказателства прави обиск" - призоваха от прессекретариата на президента.

Отправени внушения пред медии от страна на Специализираната прокуратура оставяме без коментар, заявиха още от "Дондуков" 2.

Пламен Бобоков излиза от ареста

Специализираният съд постанови тази вечер Пламен Бобоков незабавно да бъде освободен от ареста, освен ако не бъде задържан по друго обвинение.

Прокуратурата поиска да бъде задържан в ареста, защото не си е платил в срок паричната гаранция от 1 млн. лв.

Съдът обаче посочи, че гаранцията е внесена и е изпълнена наложената мярка.

Паричната гаранция може да бъде протестирана и обжалвана.

Новите доказателства на прокуратурата

Прокурорът Петър Белчев съобщи, че в свалените от компютър и телефон на Бобоков данни имало писмена комуникация, вероятно на лице с имунитет записано като "президент".

"Дали става въпрос за президента, не можем да кажем категорично", каза той. И обясни, че разговорът се касаел за концесия на пристанище в Либерия с концесионер "Приста порт", споменавал се и президентът на Либерия и изпращането на посланик в Нигерия, който да е с правомощия и в Либерия.

Според прокуратурата новите доказателства разкриват, че прокурор Николай Николов е отправил молба за лобиране към Бобоков, с неговите контакти на високо ниво, да заеме поста окръжен прокурор на Русе. Вероятно Пламен Узунов, съветникът на държавния глава, бил помолен за съдействие от Бобоков.

Според прокуратурата Узунов е изпратил на Бобоков проект на решение на ВАС за отмяна на заповед за забрана за отплаване на танкера БАДР, като му казал, че изпратеният документ ще излезе по този начин в оригинал.

Пламен Бобоков - в добри отношения с Румен Радев, Бойко Борисов и Васил Божков

Нямам обяснение защо се случва това, 28 години сме плащали данъци и заплати и сме развивали бизнеса си. Не вярвам и че е политическо, ние не сме някакви "октоподи". Това каза пред медиите обвиняемият Пламен Бобоков, след като съдът се оттегли, докато реши дали да промени мярката му.

Бобоков, заедно с брат си, бившият зам.-министър Красимир Живков и други са обвинени за незаконен внос и преработка на боклук. 

Никога няма да ни откриете сред контрабандисти, сред заменки или пране на пари или каквото и да било друго, каза още Бобоков.

Според него прокуратурата в момента няма никакви основания "да продължи тази репресия и се опитат да установят дали извършваме финансови престъпления и пране на пари".

Той е категоричен, че с брат му не са ползвали офшорни сметки от 18 години, а от 15 г. нямат офшорни компании.

Бобоков посочи, че няма спомен Узунов да му е пращал решение на ВАС за забрана за отплаване на танкера БАДР. Той добави, че с него са приятели и нищо повече.

"Абсолютно по никакъв начин той не може да ми е бил лоби", добави Бобоков.

Аз имам страшно много контакти, но това не ме превръща в престъпник по никакъв начин, заяви още бизнесменът.

По думите му той се е виждал с държавния глава Румен Радев официално преди две или три години.

Пламен Бобоков твърди още, че за да се развива бизнес в чужбина, трябва да има някаква държавна помощ, някакъв "жест" или посещение - и отбеляза, че Бойко Борисов е открил завода им за рециклиране на масла в Узбекистан. Твърди, че е имал отлични взаимоотношения с премиера.

Бобоков обясни още, че с Васил Божков може да се каже, че са приятели и се виждат няколко пъти в годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

5

AnderXale07

21.06 2020 в 09:37

Интересно как след всички доказателства срещу хората в изпълнителната власт, където се разпределят порциите и след самопризнанията на Божков, Гешев не вижда проблем и престъпления, а не спират да насаждат твърдения и да преследват опонентите в президентството, което има единствено и само представителни функции. За 100 лева на месец, които получавала Радева, ги изкараха най - големите престъпници, а за милионите рекет от Божков няма нищо...

2998

4

Димчо Димов

20.06 2020 в 12:48

То май, че на Грипенов е време да си подаде оставката. Да, ама не да се лишиот12000 , а Деска-Мерцедеска как ще го преживее?

2905

3

ровччч

20.06 2020 в 10:54

Toзи Узунов е стар схемаджия и като му гледам тлъстата прасешка физиономия, добре се е оял. Всички съветници в президентсвото са назначени от БСП. Румката е безгласна буква и само играе роля на говорител на Корнелия.

18551

2

Нострадамус

20.06 2020 в 10:08

Вижте новия клип на Вожда на хунтата:
https://www.youtube.com/watch?v=mgG-CE20SVY

705

1

order

20.06 2020 в 03:46

Дългата ръка на ИНСТРУМЕНТА НА ДЯВОЛА!!!!!

Извънредно положение КУКУ БЕНД ........
https://youtu.be/mgG-CE20SVY