Прокуратурата: Божков предлагал подкуп от 10 000 лева на ден за тормоз на конкуренти

Голяма част от спечелилите от игрите на щастието са подставени лица, твърдят от държавното обвинение

Даниела Добрева 30 януари 2020 в 15:39 9374 7

Шефът на "Нове холдинг" и собственик на ФК "Левски" Васил Божков, който бе обявен за ръководител на престъпна група и срещу когото са повдигнати 7 обвинения, е ощетил държавата с повече от половин милиард лева от 2014 г. насам.

Божков се е опитал да подкупи бивш началник на Комисията по хазарта с предложение да му плаща по 10 хил. лв. на ден, за да проверява лицензите на конкурентни фирми, но той отказал. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Името на човека не бе споменато, но най-вероятно става дума за Огнемир Митев. 

От думите на директора на Агенцията за държавен и финансов контрол (АДФИ) Георги Начев се разбра, че става въпрос за несъбрани такси, които е трябвало да дават лотарийните игри. А не за неплатени данъци. Според него държавата предстои да си върне парите, но не се разбра как ще стане това със задна дата. 

От проверките на АДФИ се установило, че има нарушение на закона за хазарта и не е бил упражняван ефективен контрол от страна на комисията и особено от нейния председател. 

От прокуратурата обаче нямат данни за разпъван над Божков чадър на по-високо ниво от Комисията по хазарта, а наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов каза, че не може министърът на финансите да носи отговорност за всяка несъбрана такса така, както не може министърът на вътрешните работи да отговаря за хванат с подкуп катаджия.

Фердинандов отбеляза, че Комисията по хазарта не е сигнализирала за нито едно нарушение през всичките тези години. От обясненията му стана ясно, че ако няма сигнал за комисията, няма да започне и проверка. Сега държавата се задействала след сигнал на прокуратурата.

Фердинандов даде още един интересен щрих за игрите на щастието - печалбите от тях няма как да бъдат изплатени в пълен обем. Голяма част от показваните по телевизиите късметлии пък били подставени лица. Данните се проверяват от КПКОНПИ. "Съдържат се данни, че лицата, които се афишират в публичното пространство, всъщност действително голяма част от тези лица не съществуват реално", уточни той.

Фердинандов обясни, че днес под отговорност са подведени петима души. Четирима от тях се намират в чужбина. Те ще бъдат обявени за общодържавно и международно издирване. Петият е Митев, който е част от организираната престъпна група на Божков, и му е повдигнато обвинение.  

При претърсване в дома на шефа на Нове холдинг са били иззети множество картини, а от игрална зала са конфискувани 400 хил. лв. "Иззети са културни и исторически ценности - предмети, които изискват да бъдат иззети по специален начин. Затова са привлечени и експерти от Министерството на културата. Операцията премина добре", оцени министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

По време на обиските в дома и в офиса на Божков разследващите са иззели картини от колекциите му, които са културно-исторически ценности. Назначени са експертизи, които трябва да установят дали са автентични. Божков е колекционер и разполага с много произведения на изкуството, а през май 2017 г. купи сградата на Телефонната палата в София, за да направи галерия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

7

AnderXale07

30.01 2020 в 22:28

Ама и Божков е един карък. На най - честния и скромен човек в държавата да попадне. Да му предложи да го направи милионер за няколко месеца и той да откаже...

4000

6

Радослав

30.01 2020 в 19:49

"Божков се е опитал да подкупи бивш началник на Комисията по хазарта с предложение да му плаща по 10 хил. лв. на ден, за да проверява лицензите на конкурентни фирми, но той отказал."
Тоест, иска да подкупи въпросния началник да извърши нещо, което е част от служебните му задължения (на цялата комисия въобще). Излиза, че комисията не е проверявала лицензи (най - вероятно и нищо друго) и дори и подкуп (в допълнение към заплатките) не е успял да ги поразмърда. А и тези лицензи да не би да важат в срок от днес до утре, че да плаща за ежедневни проверки. Ама то от каскети и пръскачки в прокуратура и навсякъде толкова. Очаквам и обвинение за обида да му повдигнат на Божков, че сравни Гешев с Гьобелс (той Гешев може и да е поласкан, де).
Иначе за да не останат с празни ръце поне са му взели картините. Находчива милиционерщина...

6145

5

kokoten

30.01 2020 в 18:40

Прокуратурата-стожер на обществото....ситуацията много напомня на положението след 09.09.1944....чакам само да се появят хунвейбините и да заприличаме на Китай....навсякъде само престъпници и само Той-целия в бяло,а до него ПроРОКора...и лайна,лайна,лайна...а Той целия в бяло....

12182

4

sawall

30.01 2020 в 17:52

Божков е мошеник, ясно, а ти Гешев на кой си пионка?

17439

3

мнение от IP

30.01 2020 в 17:11

Големи простотии. Ако има неплатени такси и давностният срок не е изтекъл с покана за плащане към длъжника се плащат, ако откаже, си има граждански дела. Ако незаконно се е сдобил с културни ценности - има си закон. Ако е предлагал подкуп - също. (с доказателства) Но какви са тия ОПГ в болния мозък на някого. Постоянен арест, белезници и т.н. любими прокурорски дейности.

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

30.01 2020 в 16:43

За подвеждаща реклама.. Колко години се полагат при бай Ставри? НУЛА!!!
КЗК налага глоби, които в случая са ухапване от комар..
Но това не престъпление на ОПГ-то..
А иначе.. Ма много познато звучи таз нова говорителка на прокурватурата. Досущ като пречемчето на Цацаариела за КТБ..
Един банкер прогонен. Пак ОПГ. Един кошаревски свидетел. Едни картини са изнасят от затворена банка и т.н.
Междувременно по друго дело, касаещо банката, СГ СЪД казва - кошаревския свидетел ЛЪЖЕ за нещата свързани с банката...
Но делото срещу банкера продължава. Банката се дооглозва..
Важното е ТОТО-то от фалит да се спаси. Че го е яко закършило горкото. С откраднат бизнес....

13874

1

emanuilis

30.01 2020 в 16:14

„... голяма част от тези лица не съществуват реално..."

Добро утро.