Прокуратурата: Над 10 милиона в брой извират от кутии и куфари на Арабаджиеви

Отворили БНБ през нощта, за да помага с броячни машини, европейска заповед за арест на Ветко Арабаджиев

OFFNews 01 септември 2018 в 14:03 29140 4

Над 10 милиона лева в брой са намерени при претърсванията на хотели и имоти на известния бизнесмен Ветко Арабаджиев.

Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод вчерашната мащабна акция, която започна с обиски на офиси в хотел „Маринела” в София и „Марица” – в Пловдив. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България, каза още Гешев. По думите му се е наложило спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини.

Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума“, обясни Гешев.  Открит е и луксозен автопарк с марки като "Бентли" и "Ролс Ройс".

Синът на Ветко Арабаджиев – Вълчо, е задържан за 72 часа и вече е с повдигнато обвинение за данъчни измами.

Издадена е европейска заповед за арест за семейство Арабаджиеви, работи се и по линия да бъде издадена заповед за арест и от Интерпол. В момента по информация на прокуратурата Арабаджиеви са във Франция.

"Към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, 5 от тях за участие в организирана престъпна група, а шестото е с обвинение за пране на пари. На част от петте лица с обвинения за участие в организирана престъпна група са им повдигнати обвинения и за вторични престъпления - пране на пари и данъчни престъпления“, обясни Гешев. 

Той уточни, че оперативна информация се събира по случая от януари. Решението за провеждането на самата акция е взето преди 5-6 дни, затова няма как да се твърди, че Арабаджиеви са били предупредени и са заминали за Франция. Вероятно са на почивка, обясни Иван Гешев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

4

Hihi1981

02.09 2018 в 19:47

Резултат пак 0.Някоя счетоводителка ще е виновна!!!

20699

3

Новак

02.09 2018 в 12:49

Много хубаво звучи, но все ме човърка мисълта, че това е поредната акция фойерверк за привличане на внимание и урок за послушание. Държавата май пак се използва като бухалка - това отваряне на БНБ по нощите много прилича на изхвърлянията на Боко. Едва ли от януари месец някой се е сетил да проверява Арабаджиев. Той си правеше каквото си иска - превърна Японския хотел в мутренско свърталище под благосклонния поглед на властта. И изведнъж на първи януари някой се сеща, че там има нещо гнило - да плачеш ли да се смееш ли?

11671

1

безпартийна

01.09 2018 в 18:43

На кого по-точно не се е отчел? Те сигурно по хранителната верига са много.