Прокуратурата: Няма как да ви кажем защо е подслушван ген. Стойков

OFFNews 29 януари 2020 в 11:18 4192 1

След решението на прокуратурата директно да атакува президента с разсекретяването на СРС-та остават редица въпроси без отговор.

"Няма как да ви отговорим на въпроса защо са използвани СРС по отношение на шефа на ВВС ген.-майор Цанко Стойков. Това трябва да разреши наблюдаващият прокурор. Всичко, което имаше да каже прокуратурата, го направи с постановлението от вчера", отговори на въпрос на OFFNews говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

В Закона за специалните разузнавателни средства е записано, че СРС се използват, когато това се налага за предотвратяване и разкриване на тежки умишлени престъпления или при заплаха за националната сигурност. Прилагат се за лица, за които са получени данни и има основание да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежко умишлено престъпление.

От постановлението на прокуратурата не става ясна причината, поради която е подслушван ген.-майор Цанко Стойков, нито се разбира какво е тежкото предстъпление, в което е подозиран. Разбира се само, че покрай слушането на генерала е прихванат негов разговор с президента Румен Радев по въпроса с назначаването на съпругата му Десислава като пиар на ВВС.

Ако се окаже, че няма данни за извършено престъпление от страна на шефа на ВВС, се влиза в хипотеза на Наказателния кодекс, където е записано, че всеки, който използва данни от подслушване извън целите на наказателното производство или за защита на националната сигурност, върши престъпление.

Адвокат Даниела Доковска коментира пред "Дневник", че разгласяването на информация от СРС, извън нейното предначение, се наказва с лишаване от свобода до 3 г. и глоба от 500 лв. А когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е от 1 до 5 г. лишаване от свобода и глоба от 5 хил. лв. В този случай съдът може да постанови и лишаване от права.

"Материали по разследването могат да се разгласяват с разрешение на прокурора, но не и когато разгласяването им представлява престъпление. Прокурорът не може да разрешава да се извърши деяние, което законодателят е въздигнал в престъпление", казва адв. Доковска и риторично пита: "Според член 103, ал. 4 на конституцията срещу президента и вицепрезидента не може да бъде възбудено наказателно преследване. Кое не е ясно в този текст?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови