Прокуратурата е образувала 15 преписки за полицейско насилие м.г., 12 са прекратени

OFFNews 23 август 2021 в 14:59 2139 0

Прокуратурата е образувала 15 преписки за полицейското насилие по време на миналогодишните антиправителствени протести. Това е станало в периода от 1 юли до 30 септември 2020 г. Заради липса на достатъчно данни за престъпление 12 от тях са приключили с отказ за образуване на досъдебно производство. По останалите 3 разследванията продължават.

По едно от тях са повдигнати обвинения на четирима души, които към онзи момент са работили като полицаи, без да се уточнява за кой случай става дума.

Данните са посочени в доклада на прокуратурата, който беше внесен от ръководителя на държавното обвинение Иван Гешев миналия петък в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси. Ден по-рано Гешев се яви в правната комисия и в продължение на повече от 5 часа отговаря на депутатски въпроси. От думите му се разбра, че е възмутен от насилието над протестиращите, но не може да коментира нищо повече.

През 2019 г. са наблюдавани общо 259 преписки за полицейско насилие от служители на МВР, от които 228 са били образувани през същата година, а останалите са от предходни години. В съд са внесени 4 дела за полицейско насилие срещу 9 униформени. Прекратени са 30, а 12 са спрени. През 2019 г. няма нито един осъден полицай с влязла в сила присъда, става ясно от доклада на прокуратурата.

На следващата година са наблюдавани 255 преписки. В съда са внесени 3 дела срещу 7 полицаи, един е осъден.

"Работата по тази категория преписки и дела продължава да е акцент в дейността на прокуратурата, независимо от незначителния им дял спрямо общия брой наблюдавани преписки и дела", се посочва в доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови