Прокуратурата иска закриване на БНС-Еделвайс, инициатор на шествие за Луков марш

OFFNews
11 февруари 2020 в 11:29 | 1238 |0

Софийска градска прокуратура е внесла в Софийския градски съд (СГС) искова молба за прекратяване регистрацията на Български национален съюз-"Еделвайс" (БНС-"Еделвайс") заради разпоредена от главния прокурор Иван Гешев проверка за законността на сдружението с нестопанска цел.

В хода на проверката СГП е събрала голям обем доказателства за дейността на съюза.

Дейността и целите на БНС-"Еделвайс" се различават от декларираните в устава на сдружението. В последните 10 г. то е организатор на прояви, които противоречат на чл. 42, ал.2 от Конституцията на Република България. Според него се забранява дейността на организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда.

Прокуратурата е установила множество публични изказвания на членове на ръководството и активисти на БНС-"Еделвайс" декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омразата.

СГП е констатирала още, че в противоречие на разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) сдружението е създало и своя военизирана структура, а при част от изявите си членове, активисти и симпатизанти на организацията са облечени във военни униформи. Част от тях са подавали уведомления до Столична община за провеждането на "Луков марш".

В рамките на водено от СГП досъдебно производство по установяване причините за смъртта на Е.К., член на УС на БНС-"Еделвайс", на 28 януари са извършени претърсвания и изземване на оръжия на мъжа, който се простреля в сградата на ДАНС. Установено е, че Е.К. не е действал самостоятелно, а със знанието на останалите членове на организацията.

Няма коментари към тази новина !