Прокуратурата извади разпит на обвиняем, за да покаже, че работи прозрачно

OFFNews 08 юни 2020 в 18:47 3676 0

Специализираната прокуратура разпространи протокол от 2 юни от разпита на бившия изпълнителен директор на завода за рециклиране на батирии на братя Бобокови пред Специализирания наказателен съд, за да отговори на нуждата от повече информираност на обществото към интересни за хората дела. Въпреки че в протокола обвиняемият е представен само с инициалите В.Б., най-вероятно става дума за поставения под домашен арест Васил Богданов. 

"Прокуратурата на Република България счита, че в случая преобладаващ е общественият интерес за информиране на гражданското общество по досъдебни производства с висок обществен интерес. Противното би уронило престижа на съдебната власт, чието функциониране е един от стълбовете на правовата държава, неизменна част от която е и доверието на българските граждани в правоприлагащите органи.

ПРБ е твърдо решена да продължи политиката си за нулева толерантност към лица, за които има събрани доказателства за извършени престъпления, независимо от финансовите им възможности, социален статус и политическа принадлежност. Това е единственият начин да бъде повишено доверието в съдебната власт и оправдани дългогодишните очаквания на българските граждани", обясняват от спецпрокуратурата.

От протокола става ясно как в България няма технология за рециклиране на отпадъците, затова в началото те са били изпращани в Германия. По-късно обаче фирми са получавали разрешителни от МОСВ за депонирането му в различни краища на страната. 

На 30 май говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че 10 лица са привлечени, като обвиняеми за участие в организираната престъпна схема за преработка на вносен боклук. "В жилище, обитавано от обвиняемия П.Б. (става дума за русенския бизнесмен Пламен Бобоков) бяха намерени и иззети автобиографии със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и МРРБ, както и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор, по делото, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпления“, каза още Милева.

От обясненията на Васил Богданов става ясно, че отрича да е част от организирана престъпна група, но всичко се стоварило върху главата му. Според него генерираните отпадъци са отивали за депониране или окончателно третиране във водещи немски фирми от всички заводи на дружеството, без да се замърсява околната среда. На един по-късен етап - през 2013 г. или 2014 г., в България са се появили дружества, които изненадващо получили право да третират подобни опасни отпадъци. С появата на тези фирми започнали затрудненията в издаването на разрешителни, за транспорт и депониране на отпадъци към Германия.  

В следствие на забавянето на издадените разрешителни се натрупали известни количества отпадък в завода в Монтана, за които започналида се получават писмени запитвания от РИОСВ-Монтана в кой момент дружеството ще се отърве от тях.

Тогава се появил директният съвет от страна на МОСВ или на РИОСВ (Богданов не си спомня кой от двата органа) да се обърнат към фирмите в България, които имат възможности да ги освободят от този материал. Започнали да работят с фирма, която взела наличните количества боклук. Атанас Бобоков го уведомил, че ще се създаде технология за преработката на отпадъка, ще се инвестира в подобни фирми, за да се решат въпросите с депонирането. 

Започнало ново задържане на боклука в заводите в България и Румъния. В един момент в завода в Румъния били достигнати 1500 т отпадъци. През 2017 г. или 2018 г. на Богданов му бил представен човекът, който ще поеме тази дейност и ще организира фирми, които да получат разрешителни. Когато фирмите били готови, започнало експедирането на полиетиленов сепаратор към фирма на площадката й в Лом.

Всичко вървяло наред до мига, в който РИОСВ-Моната направила проверка на площадката и веднага забелязала нарушения на площадката. И трябвало да се спре работата с фирмата.

"След като не можеше да продължи депонирането на този отпадък в Лом, г-н ... обясни, че ще трябва да се премести дейността на фирмите в Плевен. По неговите думи там имаме пълна подкрепа на кмета, на областния
управител, на шефа на РИОСВ. Всичко това е било благодарение на контактите на г-н П. Б. (вероятно става дума за Пламен Бобоков) в МОСВ, включително и със зам.-министър К.", обяснява Богданов пред съда. Скоро нещата и в Плевен излезли извън контрол и това била причината да напусне фирмата на Бобокови, които започнали работа с Италия, но и там се пращали непреработени отпадъци.

Богданов обвинява МОСВ в издаване на разрешителни за внос на опасен отпадък, за който в България няма разработена сериозна и потвърдена технология за преработка. Например за шлака. 

По въпроса за финансови измами, в които е обвинен, Богданов обявява, че не се занимавал със счетоводство във фирмата на братя Бобокови. Дори изрично бил предупреден да не се меси в сметките.

Когато Богданов решил да се премести в конкурентна фирма, бил заплашен от Атанас Бобоков и се обърнал за помощ към брат му Пламен, но получил СМС, че е вършил престъпни работи, докато е работил за тях, вероятно заради започнали проверки. 

В протокола следват множество въпроси на прокурора и отговори на Васил Богданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови