Прокуратурата извади записи срещу президента (аудио)

OFFNews 28 януари 2020 в 16:17 18800 25

Няколко часа след като президентът Румен Радев призова главния прокурор Иван Гешев да обясни мотивите си за отправеното питане към Конституционния съд за задължително тълкуване на чл. 103 от конституцията, държавното обвинение отговори.

От отговора му се разбира, че има разследване срещу командира на Военно-въздушните сили ген. майор Цанко Стойков и в него се съдържат данни за престъпление, извършено от президента Румен Радев, но не в качеството му на държавен глава. Наказателното производство е образувано преди седмица и се води от специализираната прокуратура и ДАНС е използвала СРС-та спрямо ген. Стойков. 

Досъдебното производство, засягащо президента, съдържа данни, че проверката на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) от м.г. на неговата съпруга Десислава Радева е била осуетена поради укриване на документи.

Ето пълния текст на съобщението от държавното обвинение:

"В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства, експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц.Ст. (Цанко Стойков - бел.ред.).

При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства "за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му".

Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д.Р. (съпругата на президента Десислава Радева - бел. ред.). Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи.

С постановление от 23.01.2020 г. наказателното производство е спряно, тъй като съгласно Конституцията на Република България държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, със изключение на държавна измяна и нарушение на конституцията (чл. 103, ал. 1 от КРБ) и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване (чл. 103, ал. 4 от КРБ). Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента.

Във връзка с горното Прокуратурата на Република България публикува постановление за спиране на наказателно производство от 23.01.2020 г., от което е заличена информацията, нямаща отношение към посочената причината за спиране на наказателно производство, ведно с част от ВДС (аудио-файлове).

Предоставената информация се разпространява след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК.

Прокуратурата на Република България заявява, че всички поставени на вниманието на обществеността въпроси, са подробно изяснени в отправеното от главния прокурор на Република България искане за задължително тълкуване на чл. 103 от конституцията и така публикуваните материали от досъдебното производство."

Към "новината" на сайта на прокуратурата е прикачен и файл със стенограма на разговорите на Стойков от който обаче не се разбира какво точно е скрил. С него може да се запознаете ТУК. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

25

order

29.01 2020 в 09:37

ОПГ „ШАЙКА" с тартор байхУЙя и ИЗМЕКЯРИ Пацо ди Тераса, Цаци ШИШИ и главен измекяр Гештапо от отдел гадни поръчки и ДИМКИ и пушилки в действие....
РезИлтат: ПРИКРИВАТУРАТА стана за посмешище и ташейк!!!!

705

24

order

29.01 2020 в 04:55


И къде тук е проблема.....
ИСТИНАТА ЗА ДЕСИ РАДЕВА
https://www.mediapool.bg/sluchayat-desislava-radeva-news302808.html

13214

23

XR4

29.01 2020 в 02:00

zuljin, проблема е И в прегрешенията на Радев И в саморазправата на Гешев(размера на прегрешенията е без значение-важен е принципа). Проблема е, че над закона стоят хора, а би трябвало да е обратното-закона да е над всички. Това е главния проблем!

13214

21

XR4

29.01 2020 в 01:06

Орлине, ти прочете ли какво си написал?!?!? Ако генерала(въпреки, че ми е крайно симпатичен) реши да прави преврат, аз ще съм първия който ще се нареди до полицаите(въпреки, че "простака на републиката" ми е крайно НЕсимпатичен)!!! В кой век живееш бе, човек? И къде? В Латинска Америка? В Африка?
ПП.Че Радев е позаплескал нещата е факт, но с една част от записа съм абсолютно съгласен-"кокошкари"!

23293

20

Стефан

28.01 2020 в 23:51

На 20 никой не разбира съвета "не го вади, където си вадиш хляба". На 60 го раздава всеки, но никой не го слуша. На 40 се подхлъзват. Криза на средната възраст, или каквото там. Не е правилно, но не е и моя работа да съдя нито чуждия живот, нито чуждата любов. За тия неща има Бог, или който го замества.
Интересно ми е друго. Щом сега ще бесим Президента, за това че си дръпнал ципа пред секретарката, какво да правим с Мунчо Паси, примерно? Който изобщо направи секретарката-любовница министърка, и я води на екскурзия на Антарктида. Или с вечния запек Симчо Дянков, който като министър на финансите, имаше за главно задължение да цунка Джиджи. Пуделчето на любовницата-секретарка, от която държавата рухна.

Та, господа съдии?

10372

19

elbarbudo

28.01 2020 в 22:35

Това жени пръскачката ли го е сътворила или самият гешеф?

17439

18

мнение от IP

28.01 2020 в 21:41

Това са нови висоти на прокуратурата по кретенизъм...

5355

17

Кики

28.01 2020 в 21:35

Не, не е истина! Толкова кокошкарска история - не може да бъде истина.