Прокуратурата нареди проверка какъв боклук гори Ковачки в ТЕЦ-овете си

OFFNews
13 февруари 2020 в 09:20 | 2739 |1

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Обект на проверката са ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“.

Четирите ТЕЦ-а са свързани с бизнесмена Христо Ковачки, който преди два дни обяви, че няма нищо общо с боклука от Италия.

ВАП мотивира проверката с голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до въпросните инсталации.

Предмет на проверката следва да бъдат издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци; съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“ по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО.

МОСВ трябва да установи налице изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката да се изпрати на ВАП, казват от прокуратурата.

Препоръчани материали
AnderXale07

Рейтинг : 2005

13.02 2020 в 09:46 1
+ 0
- 0
Ревизоро вече инспектира тецовете на Ковачки и на око ни каза, че там вредни отпадъци не са горени. Сега просто всичко ще придобие документна форма и ще бъде съшито с бели конци.