Прокуратурата нареди проверка на вилата на Васил Божков на Витоша

OFFNews 23 юни 2020 в 10:52 6923 0

Върховната административна прокуратура сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на място и по документи на строежа на вила „Аглика“. Резиденцията на бившия Първи Тодор Живков и сегашна собственост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков се намира в природен парк „Витоша“.

Тя ще бъде проверена дали са спазени всички нормативни изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и подзаконовите нормативни актове по прилагането му и другите нормативни актове по устройство на територията.

Предвид правомощията на прокуратурата да следи за спазване на законността, като предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове (чл. 127 т. 5 от Конституцията) ВАП е образувала преписка, след като от Специализираната прокуратура (СП) е изпратено писмо, че по време на разследване е установено ненужно преустройство на вила „Аглика“.

ВАП възлага на ДНСК да провери поотделно и комплексно строителния процес по евентуално извършвани преустройства. Трябва да се проведат огледи на място, като се изискат и всички данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове.

По време на проверката е необходимо да се проследи целият инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж (ако има такова) с изискванията на нормативните актове, както и допуснати ли са нарушения.

В случай, че при проверките са констатирани данни за престъпления от общ характер трябва да се предприемат действия по реда на НПК, като за всеки отделен случай трябва да се уведоми ВАП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови