Прокуратурата обяви, че прекратява всякакви контакти с президентството

OFFNews 29 януари 2020 в 09:59 7961 5

Главният прокурор Иван Гешев

Прокуратурата обяви, че прекратява всякакви контакти с президентството чрез прессъобщение, разпространено днес.

Текстът му гласи:

"С оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите, главният прокурор на Република България Иван Гешев заявява, че Прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по дело №1/2020 г. за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България.

Мотив за това решение е и необходимостта да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията".

До тази ескалация се стигна след рязко увеличилото се напрежение между двете институции. През последните два дни бяха отправени не само остри реплики, но бе задействан Конституционният съд и бяха разпространени записи от телефонни разговори, уличаващи - според прокуратурата - държавния глава. Дали разговорите са подслушвани и записвани със или без разрешение на съда към момента не е ясно.

На 27 януари стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев е отправил запитване до Конституционния съд позволява ли законът спрямо президента и вицепрезидента да се образува наказателно производство, ако се установи, че са налице признаци за извършено престъпление. Според Конституцията те носят отговорност единствено в случаи на държавна измяна и нарушение на основния закон на страната, а Гешев поиска тълкуване на понятията "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията". В отговор на писмото от главния прокурор Конституционният съд образува дело №1/2020 г. Докладчик по него е съдия Мариана Карагьозова-Финкова.

Ден по-късно в отговор на журналистически въпрос президентът Радев - който инициира консултации с цел промяна в Конституцията, в частта ѝ за правомощията на главния прокурор - коментира: "Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася такова искане в КС, аз нямам никаква идея за конкретни причини" и допълни, че главният прокурор трябва да обясни своите мотиви пред обществото. Държавният глава обясни още, че "във всеки момент очаква КС да се ръководи от заложените при създаването на конституцията принципи и че ще следи за хода да това дело".

"От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна страна - крупни обществените поръчки, а и напоследък - и големи проекти и без обществени поръчки", коментира още Радев.

Няколко часа след коментара на президента прокуратурата разпространи аудиозаписи от телефонни разговори. От задочния отговор на държавното обвинение се разбира, че има разследване срещу командира на Военно-въздушните сили ген. майор Цанко Стойков и в него се съдържат данни за престъпление, извършено от президента Румен Радев, но не в качеството му на държавен глава. Наказателното производство е образувано преди седмица и се води от специализираната прокуратура и ДАНС е използвала СРС-та спрямо ген. Стойков. Досъдебното производство, засягащо президента, съдържа данни, че проверката на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) от м.г. на неговата съпруга Десислава Радева е била осуетена поради укриване на документи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

5

order

29.01 2020 в 10:54

ОПГ „ШАЙКА" с тартор байхУЙя и ИЗМЕКЯРИ Пацо ди Тераса, Цаци ШИШИ и главен измекяр Гештапо от отдел гадни поръчки, ДИМКИ и пушилки в действие....
РезИлтат: ПРИКРИВАТУРАТА стана за посмешище и ташейк!!!!

4006

2

yetti

29.01 2020 в 10:24

Селската пионка отмъщава, че президентът не му подписа от раз.

17156

1

aviatora

29.01 2020 в 10:14

Да се подлсушва така безобразно в една държава от шайка шмайзери, го няма никъде...