Прокуратурата образува 65 досъдебни производства за изборите

OFFNews 27 октомври 2019 в 17:47 1382 0

Прокуратурата образува 65 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите и престъпления, свързани с изборите. 10 от тях са бързи производства, а по 55 се провежда разследване по общия ред, съобщиха от държавното обвинение.

Разследвания се провеждат в Балчик, Берковица, Благоевград, Бургас, Бяла Слатина, Варна, Видин, Враца, Горна Оряховица, Девня и пр.

Общо 46 разследвания са за престъпления против политическите права на гражданите, а 19 бр. са с предмет престъпления, свързани с изборите.

Привлечени 10 лица в качеството на обвиняеми.

Три досъдебни производства са прекратени.

В прокуратурата са образувани 901 прокурорски преписки, от които по 545 е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Прокуратурите в страната са изпратили по компетентност на други органи 39 преписки, а по останалите 317 се извършва проверка по реда на Закона за съдебната власт.

До настоящия момент (17 часа) главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от ЦИК да даде разрешение за привличане като обвиняеми и задържане на 6 лица (кандидати за кметове и общински съветници) по разследване на Специализираната прокуратура и за привличане на 8 лица (кандидати за общински съветници) като обвиняеми по разследвания на Софийска градска прокуратура. За шестте лица с имунитет по досъдебното производство на Специализираната прокуратура ЦИК даде разрешение за привличането им като обвиняеми и за задържането им по реда на чл. 64 ал.2 от НПК. С определение на СпНС са задържани под стража 4 обвиняеми.

ЦИК даде разрешения за привличането им като обвиняеми за 7 лица по разследванията на Софийска градска прокуратура. За едно от лицата се очаква решението на ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови