Прокуратурата обвини двама генерали злоупотребили със секретна информация

OFFNews 08 юли 2019 в 16:01 3956 0

Двама началници от служба "Военна информация" - бригаден генерал Светослав Даскалов и бригаден генерал Пламен Ангелов, получиха обвинения за престъпление по служба заради издаването на стотици разрешения за достъп до секретна информация, в нарушение на закона. Това съобщиха по-рано днес от пресцентъра на прокуратурата.

Разследваните са настоящият и бившият шеф на служба "Военна информация" в Министерството на отбраната. Информацията за тях е дошла след проверка на ДАНС.

До момента е установено, че от април 2016 г. до началото на май тази година са били издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавно тайна с ниво на класификация "Секретно" и "Строго секретно", в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

Същите разрешения не са били издавани от компетентния орган, който е ръководителят на службата, от служител по сигурността. Това е довело до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация на НАТО и ЕС.

Събрани са още данни за финансови злоупотреби и нарушения на закона за обществените поръчки. До момента са разпитани 25 свидетели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови