Прокуратурата отказа да разследва концесията на летище София

OFFNews 07 ноември 2018 в 13:49 1671 0

Прокуратурата отказа да разследва концесията на летище София

Прокуратурата няма да разследва процедурата за даване на софийското летище на концесия. Това става ясно от съобщение на прокуратурата. 

Държавното обвинение е сезирано на 10 октомври от депутатите от БСП Корнелия Нинова, Филип Попов, Жельо Бойчев, Крум Зарков, Георги Свиленски и Елена Йончева.

В сигнала е отправено искане прокуратурата да оспори решенията на правителството и на транспортния министър за откриване на процедурата за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство на гражданско летище, взети съответно на 29 юни 2018 г., и на 2 юли 2018 г. и 3 октомври 2018г. Според социалистите решенията са незаконосъобразни. 

Сигналът е препратен към Върховната административна прокуратура, която скоростно е направила проверка по случая и се е произнесла с резолюция за прекратяване на преписката. 

Причината е, че законът за концесиите не позволява решенията на правителството за концесии да бъдат обжалвани, а решенията на транспортния министър по този закон се обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията в 10-дневен срок от публикуването в Националния концесионен регистър на обявлението за откриване на процедурата.

В този смисъл обжалването на решението на транспортния министър, което е от лятото на 2018 г., е изтекъл. Изтекъл е и срокът за обжалване на второто решение.

С това липсват и предпоставките за намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови