Прокуратурата отказа да разследва концесията на летище София

OFFNews
07 ноември 2018 в 13:49 | 1020 |0
Прокуратурата отказа да разследва концесията на летище София
Прокуратурата отказа да разследва концесията на летище София

Прокуратурата няма да разследва процедурата за даване на софийското летище на концесия. Това става ясно от съобщение на прокуратурата. 

Държавното обвинение е сезирано на 10 октомври от депутатите от БСП Корнелия Нинова, Филип Попов, Жельо Бойчев, Крум Зарков, Георги Свиленски и Елена Йончева.

В сигнала е отправено искане прокуратурата да оспори решенията на правителството и на транспортния министър за откриване на процедурата за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство на гражданско летище, взети съответно на 29 юни 2018 г., и на 2 юли 2018 г. и 3 октомври 2018г. Според социалистите решенията са незаконосъобразни. 

Сигналът е препратен към Върховната административна прокуратура, която скоростно е направила проверка по случая и се е произнесла с резолюция за прекратяване на преписката. 

Причината е, че законът за концесиите не позволява решенията на правителството за концесии да бъдат обжалвани, а решенията на транспортния министър по този закон се обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията в 10-дневен срок от публикуването в Националния концесионен регистър на обявлението за откриване на процедурата.

В този смисъл обжалването на решението на транспортния министър, което е от лятото на 2018 г., е изтекъл. Изтекъл е и срокът за обжалване на второто решение.

С това липсват и предпоставките за намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !