Прокуратурата отказа на Симеонов да съди Йончева

OFFNews 11 октомври 2017 в 12:25 12227 3

Прокуратурата отказа на Симеонов да съди Йончева

Прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство срещу депутата от БСП Елена Йончева за това, че е издала държавна тайна. 

Сигналът беше подаден от вицепремиера Валери Симеонов по повод изказване на Йончева, която разпространи данни за състоянието на оградата на границата. Според Симеонов това било класифицирана информация, за което подаде сигнал в прокуратурата. Според нея част от оградата в района на област Хасково е едноредова.

Според Валери Симеонов това е неправомерно и некоректно разпространена информация, което поставя под риск националната сигурност на страната като дава предпоставки за засилване на имигрантския поток през Хасково. 

От пресцентъра на Софийската градска прокуратура съобщиха в сряда, че информацията, разпространена от Елена Йончева, е публично достъпна и "почива на отговора на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов при проведеното на 03.05.2017г. заседание на Народното събрание".

Според държавното обвинение информацията за оградата и прилежаща инфраструктура по българо-турската граница не представлява класифицирана информация. Не е класифицирана и информацията относно проектирането (извършено от публична фирма), заготовката на материалите (също от публични фирми) и последващото изграждане на аналогично съоръжение от Българската армия през 2014 г. в района от гранична пирамида (ГП) 206 до ГП 268 по същата граница, става ясно още от съобщението.

В него се посочва, че изнесената от червения депутат информация не е държавна тайна, поради което не може да се твърди, че Йончева е извършила престъпление по разгласяване на държавна тайна и оповестяване на информация във вреда на държавата. 

По време на проверката прокуратурата е възложила на ДАНС да провери дали са нарушени разпоредби на българското законодателство и дали е разпространена информация, която е поверена или достъпна по служба и от която могат да последват значителни вреди за държавата, в това число и риск за националната сигурност на страната.

Снети са писмени обяснения от множество лица, изискана е информация от ГД "Гранична полиция", Министерския съвет, Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

3

Новак

11.10 2017 в 15:29

А сега след като борецът за тишина твърди, че е двуредова, някой ще провери ли дали има разминаване с плащанията? Доколкото се разбира ДАНС са проверявали само дали информацията е държавна тайна.

12329

2

Шопа

11.10 2017 в 13:44

А сега дебила да заплати стойноста на труда на всички ангажирани ...

10571

1

Hissarion

11.10 2017 в 13:25

Далавери: Ей прокуратурата - то, това беше на шега бе!