Прокуратурата подсеща КЗК: Проверете защо бензинът у нас поевтинява толкова малко

OFFNews 30 март 2020 в 14:28 14276 0

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да провери и по преценка да образува производство за това как се образуват цените на течните горива на бензиностанциите у нас.  

Преписката във ВАП е образувана заради значителното намаление на стойността на суровия петрол в световен мащаб /с 47,4%/ според данните на Агенция „Митници“, и спадането на цените на течните горива в страната с едва около 11 на сто. 

На ВАП е известно, че точната величина на цената, за която се продават или купуват горива, не подлежи на административно регулиране, пишат от прокуратурата. От ВАП обаче подчертават, че трябва да се изключат всякакви съмнения за т. нар. „съгласувани практики“ големите вериги бензиностанции в противоречие с изискванията на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност. 

Като несъвместими с вътрешния пазар са забранени всички споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия и съгласувани практики, които биха могли да засегнат търговията между държавите-членки и целят предотвратяването, ограничаването или нарушаването на конкуренцията. Това се отнася и тези, които пряко или косвено определят покупни или продажни цени или други условия на търговията, уточняват от ВАП. 

Прокуратурата изисква от КЗК своевременна информация. 

Цената на фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през юни се понижи с 8,6 процента до 22,78 долара за барел днес преди обед на Лондонската борса ICE, съобщи БНР. За последен път цената на петрола сорт Брент е била на това равнище през ноември 2002 година. Стойността на американския лек суров петрол се понижи с 6,1 на сто до 20,2 долара за барел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови