Прокуратурата погна и жп бизнеса на Васил Божков

OFFNews 11 юни 2020 в 13:11 9112 6

Прокуратурата погна и жп бизнеса на обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения (МТИТС) за финансово-икономическото положение на „БДЖ-Трансимпекс“ АД и кмета на София Йорданка Фандъкова за състоянието на Локомотивно-вагонния завод в столицата, по-известен като ЖП - завода зад Централна гара. 

„БДЖ-Трансимпекс“ АД е смесено предприятие между БДЖ и фирми, свързани с избягалия в Дубай бизнесмен.

Образувана е преписка след самосезиране въз основа на информация в медиите за разрушаване на вагонния завод зад Централна гара, свързана и с „БДЖ-Трансимпекс“ АД. Според представените данни капиталът на дружеството се разпределя между „БДЖ" АД - 35% и „Трансимпекс" ЕАД - 65 %. Държавата участва със застроен терен с площ 49 217 кв.м. и 33 сгради с обща застроена площ от 28 616 кв.м., както и машини, оборудване, транспортни, средства, стопански инвентар и програмни продукти.  

ВАП възлага на транспортното министерство проверка на представяните тримесечни и годишни отчети, които трябва да съдържат данни за финансовото и икономическото състояние на дружеството, за съществуващите проблеми и мерки за тяхното решаване. В обхвата на проверката се включва и изискване на информация, касаеща конкретни мерки, предприети по сведенията от отчетите - формулиране на указания и контрол за изпълнението им, сезиране на други компетентни административни органи по поставените въпроси, съдействие по правни или фактически въпроси и т.н.

Изискани са и сведения за изпълнението на задължението от представителите на държавата в органите на управление и контрол в дружеството да изготвят бизнес програма на дружеството, определена за целия срок на договора за управление и поотделно за всяка година в съответствие със стратегията за развитие на дружеството, която да съдържа конкретни икономически показатели, чието изпълнение органите на управление, съответно надзорният съвет, следва да осигурят, като рентабилност, производителност, обем на продажбите, печалба или намаляване на загуба, нови пазари, използване на съоръженията, поддържане на определен брой работни места, финансови задължения, инвестиции и др., както и информация за усвояване на гаранцията от представителите на държавата в органите на управление и контрол в дружеството при наличие на условията за това.

ВАП изисква от кмета на София да предостави информация какви действия, съобразно изискванията на закона, е предприела Столична община за съхраняване на целостта на Локомотивно-вагонния завод в София.

Резултатите от проверките следва да бъдат обобщени в доклади и да се предоставят на ВАП в най-кратък срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2950

6

ТОЗИ ЗАВОД НЕ ГО ЛИ БУТНАХА ? А ТАМ ПРЕДИ СОФИЯ СЕВЕР ИМА ДОСТА МНОГО РУЗРУШЕНИ ЗАВОДИ СОБСТВЕНОСТ НА КУРВАТА НАДЕЖДА МИХАЙЛОВА -------------- ЩЕ СЕ РАДВАМЕ НА ПОБЕДИТЕ, ВСИЧИ У ТУРМАТА ------------- ХВАЛЕБСТВИЯ ! - СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ВРАЦА

10372

5

elbarbudo

11.06 2020 в 19:20

Завода го бутнаха преди десетина години някъде, овреме са се сетили.

4000

4

Johny

11.06 2020 в 16:06

много късно се сетиха да го погват, той открадна квото можа..и са след дъжд качулка

5784

3

Бабатунде

11.06 2020 в 14:13

Гоуемио, на пост, или да дудук ти плащат ?

2100

2

гоуемио

11.06 2020 в 13:44

На оружие братя! Да защитим народните синове Златев и Божков от самозабравилата се шайка!

705

1

order

11.06 2020 в 13:36

Абе не усещате ли, че в територията става напечено, Божков, БарЦелона, Танева, Севда ами навсякъде и .... внезапно се увеличават главоломно заразените(кой може да ги преброи)..... и оооо спасение всичко се затваря и карантинира, нали така се управлява спокойно.... нема НС, нема съд, нема медии, нема инфо.... сал той нон стоп по ТВ-то.... никой не може да го пита, да го проверява, на никого не се отчита!!!!! Абе тартор на ШАЙКА и хей ЖИВОТ, здравей, здравей!!!!!
А някой казваше....каква ли е пък разликата в житието между ЧЕРЕПА и ТУЛУП БАРБА ГАНЬОС!!!!!