Прокуратурата поиска отстраняването на кмета на Созопол

OFFNews | 03 април 2019 в 13:52 | 901 |1

Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд предложение за отстраняване от длъжност на Панайот Рейзи. – кмет на Созопол, и Златка Мусева, главен счетоводител на общината. 

Спрямо двамата са повдигнати обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено след предварителен сговор, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления. 

Първоначално Панайот Рейзи бе привлечен към наказателна отговорност на 11 март, а на 1 април обвинението спрямо него бе конкретизирано, като са посочени съучастниците му и точния размер на присвоената сума. 

В хода на разследването е установено, че в резултат на престъпната дейност на двамата обвиняеми и техен съучастник, от 29 август 2014 г. до 27 март 2017г. в Созопол, с 33 отделни деяния са присвоили чужди пари в общ размер над 2 000 000 лв.- собственост на Община Созопол, поверени им да ги управляват, като присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. 

Третият участник в престъпната схема – Венцислав П. , също е привлечен към наказателна отговорност.

За улесняване на присвояването Панайот Рейзи и Златка Мусева са извършили и документни престъпления, като съзнателно се ползвали от неистински частни документи – договори и фактури.

Престъпната дейност се изразявала в изплащането на суми от бюджета на Община Созопол по фактури за извършени СМР. Като основание за банковите преводи се сочели договори за извършени СМР, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител.

Самите фактури и договори не произхождали от лицата, сочени за техни автори, и това обстоятелство било известно на двамата обвиняеми. 

Тъй като повдигнатото обвинение е за умишлено престъпление, извършено във връзка с работата на двамата обвиняеми, съществуват достатъчно основания да се счита, че служебното им положение ще създаде пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото. 

Препоръчани материали
Hissarion

Рейтинг : 2666

04.04 2019 в 12:32 1
+ 0
- 0
Бай ви Рейзи не си играе с тераси и асансьори, а крадва с милиони.