Прокуратурата поиска постоянен арест за шефа на ДАБЧ

OFFNews 31 октомври 2018 в 16:49 2483 0

Прокуратурата е поискала постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, главния секретар на агенцията Красимир Томов и един обвинен за посредник, съобщиха от прокуратурата.

Според държавното обвинение престъпната схема за подкупи, срещу които се издават удостоверения за български произход, е започнала да действа още от юли миналата година, когато Харалампиев е оглавил агенцията.

Сумите, които са искани от кандидатите за гражданство, били между 5 и 8 хиляди евро. По-малката сума била за тези, които имат български произход и документите им трябва да се придвижат по-бързо, а по-голямата - за тези, които нямат български произход, но трябва да докажат такъв.

Парите се събирали от посредници, които ги предавали директно на Харалампиев или Томов.

Председателят има обвинение за получен подкуп в размер на 5 000 евро на конкретна дата, както има отделно пет вторични обвинения за търговия с влияние за получени суми по 350 евро на човек за по-дребна услуга. А иначе по делото има доказателства за извършвани от него ежеседмични срещи и предаване на суми. Ние тепърва трябва да установяваме хората, да разпитваме, да намираме преписките и да изследваме документите. Става въпрос за една особена рутина, която има определени посредници. Те имат конкретна дата и час за посещение при него в кабинета му и държа да подчертая, че доказателствата по делото сочат, че подкупите и нерегламентирано даваните парични суми са давани директно в служебните кабинети - вътре в Държавната агенция, каза по-рано днес на брифинг наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови