Прокуратурата повдигна 7 обвинения към Васил Божков. Бизнесменът е обявен за издирване

OFFNews 29 януари 2020 в 16:17 9273 4

Към собственика на Нове холдинг Васил Божков са предявени 7 обвинения - ръководител на организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и пр. Божков е обявен за общодържавно и международно издирване, тъй като е напуснал границите на стараната. Това обяви главният прокурор Иван Гешев след заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Самият Божков потвърди, че е извън България в интервю пред OFFNews.

Гешев обяви, че не е известно къде се намира собственикът на "Левски", но той е поредният олигарх, който се крие от правосъдието зад граница.

"Ще направим всичко възможно да го върнем в страната. Сигурен съм, че ще си го приберем", бе категоричен Гешев. 

Според него фактът, че хората с милиарди не харесват работата на прокуратурата бил ясен знак, че обвинението се движи в правилна посока.

От думите на главния прокурор се разбра още, че са задържани общо 16 души в акцията на спецпрокуратурата и МВР, като 8 от тях са от Комисията по хазарта, включително нейният председател Александър Георгиев. Те са с полицейски арест за 24 часа и тепърва наблюдаващият прокурор ще реши на кого да повдигне обвинения.

"Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. Такива действия прокуратурата предприема спрямо всички лица. Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства, спрямо всяко едно лице в България, без да има значение каква позиция заема", коментира още Гешев.

Според ръководителя на държавното обвинение криминалният преход е свършил. Прокуратурата ще свърши работата на всички, които не са си гледали добре работата, защото всеки трябва да плати за действията си, зарече се Иван Гешев. И допълни, че няма как да дължиш милиарди, които идват от пенсиите на хората, и да останеш безнаказан, независимо от това коя партия стои зад гърба ти.

Гешев не пропусна да коментира и случая с извадените разговори между президента и командира на ВВС ген.-майор Цанко Стойчев, които прокуратурата извади вчера. "Това, което е в медиите, не са СРС-та, а са извадки, за които има разрешение от наблюдаващите прокурори. Работата на прокуратурата е да спазва закона. Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. И такива действия прокуратурата предприема спрямо всички лица. Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства спрямо всяко едно лице в България, без да има значение каква позиция заема", обяви Гешев.

По рано днес забраната за частни компании да организират лотарийни игри, които се организират от фирми контролирани от Божков мина на първо четене в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

4

мнение от IP

29.01 2020 в 22:57

Притеснявам се за психическото здраве на г-н главния прокурор вече...

13510

3

Mayya

29.01 2020 в 17:41

Божков едва ли е развил цялата тази престъпна дейност, в месеците между смяната на гл. прокурори Гешев и Цацаров, на който Гешев беше заместник. И защо се задействаха точно сега, след години недоумение и мълчание. Не са паднали от Марс, вътре в системата са. Това тяхното не е ли престъпно бездействие при изпълнение на служебните им задължения.

12182

2

sawall

29.01 2020 в 17:24

Гешев, кои хора с милиарди? #КОЙ ги подбра?