Прокуратурата повдигна обвинение на Александър Манолев, наложи му 100 хил. лв. гаранция

OFFNews 25 април 2019 в 16:39 4519 0

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев беше обвинен за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, съобщиха от прокуратурата. 

Заедно с Манолев е обвинена и Ана Димитрова, собственик на ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова".

Двамата са обвинени като съучастници - Манолев като подбудител и помагач, а Димитрова - като извършител и търговец.

От началото на януари 2013 г. до 14 октомври 2015 г. в София, Сандански и Благоевград двамата са представили неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността "Чинар куши" край Сандански. Към заявлението за подпомагане са приложени документи и в Заявка за плащане от 14 октомври 2015 г. и приложени към нея други документи.

Двамата са представили документите пред Държавен фонд "Земеделие", Областната дирекция "Земеделие" в Благоевград и Дирекция "Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони", Отдел РРА в Благоевград.

Неверните сведения са представени с цел фирмата на Димитрова да получи 391 160 лв. от "Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони".

На Манолев е наложена мярка "парична гаранция" в размер на 100 000 лева, а на Ана Димитрова - гаранция от 2000 лева. 

Продължават действията по събиране на доказателства, разпити на свидетели и назначаване на експертизи.

От ДФЗ са изискани и получени и всички други заявления за директни плащания от ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова", финансирани със средства на Европейския съюз. Получените субсидии, както и декларираните данни по тях също са предмет на разследване, посочиха от прокуратурата.

Манолев подаде оставка миналата седмица заради публикувана в медиите информация, че той е собственик на парцел, върху който е построена къща за гости, използвана обаче за частна вила. За имота са отпуснати 380 хил. лв. по европейски проект.

Плащането е одобрено от Държавен фонд "Земеделие" през декември 2015 г., когато Манолев е назначен за зам.-министър на туризма.

След случая Върховната касационна прокуратура се самосезира и започна проверка на къщите за гости, построени с европейски средства. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови