Прокуратурата привлече като обвиняем директора на "Лъки Инвест" и още двама

OFFNews 05 май 2020 в 16:14 8426 0

Районна прокуратура – Асеновград привлече като обвиняем А.М., за това, че като изпълнителен директор на „Лъки Инвест“ АД на 21 февруари в землището на Лъки, обл. Пловдив, в съучастие като извършители с Р.К., отговорник на хвостохранилище, и Л.В., управител на хвостохранилище, е допуснал да се замърсят водите на реките Юговска и Чепеларска. Това е станало чрез изтичане на цианиди и така е застрашил живота на хора, животни и растения. Водите са били негодни за ползване за всякакви цели.

Първоначално по настоящото досъдебно производство на 23 февруари Районна прокуратура – Асеновград е привлякла като обвиняеми Р.К. и Л.В., отговорник и управител на хвостохранилището, за което бе изнесена информация от прокуратурата. В хода на продължилото разследване са бири събрани нови факти и обстоятелства за повдигане на обвинение по същото дело и спрямо А.М., изпълнителният директор на „Лъки инвест“ АД.

Делото е взето под специален надзор на Апелативна прокуратура – Пловдив и Окръжна прокуратура – Пловдив.

Спрямо обвиняемия А.М. е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ от 10 000 лева. На 26 февруари спрямо обвиняемите Р.К. и Л.В. е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ от по 5000 лв. за всеки един от тях. Парите са били внесени.

Предвиденото от закона наказание за престъплението е „лишаване от свобода“ от една до пет години и глоба от 5000 до 30 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови