Прокуратурата проверява дали пусканият затворник от Варна не е крал коли

OFFNews 19 юли 2018 в 15:52 2209 0

Прокуратурата проверява дали пусканият затворник от Варна не е крал коли

Прокуратурата проверява дали пусканият от варненския затвор затворник не е съпричастен към станалите по време на отсъствията му кражби на автомобили. 

Както беше съобщено по-рано днес, трима надзиратели от затвора бяха задържани, защото регулярно пускали осъденият на шест години затвор мъж. Осъденият бил в затвора за кражби на коли и по обясненията на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова - той бил "специалист по кражба на автомобили, бърз и търсен".

От прокуратурата разясниха, че разследването е по сигнал за това, че затворник редовно напуска затвора с помощта на трима надзиратели, но винаги се връща за вечерната проверка. Пусканията от затвора са били засечени в периода май-юни 2018 година. За този период затворникът е освободен 6 пъти.

"Лицето изтърпява наказание от шест години и осем месеца по обвинение за участие в организирана престъпна група за кражби на автомобили. Осъден е от военен съд, тъй като в групата имало и бивш военнослужещ", обясни Арнаудова на брифинг в Съдебната палата. 

По думите ѝ се извършва и проверка за това дали затворникът не е съпричастен към кражбата на автомобили, станали в периода на напускането на затвора. Това щяло да бъде направено чрез проследяване на мобилния му телефон.

Засега има само обвинение към тримата служители в затвора - за неизпълнение на служебни задължения в полза на трето лице. Не е установено дали те са получили материална облага от това, обясни Арнаудова.

Тя допълни, че в дома на единия от надзирателите са намерени много телефони.

Засега няма данни и други надзиратели да са участвали в подобна практика, както и няма данни да са пускани други затворници.

Задържането на затворника било направено в сряда следобед - при поредното му излизане от затвора. Полицията очаквала обаждането на надзирател, когато наближило времето мъжът да се прибере. Надзирателят наистина се обадил и това било достатъчно основание на властите да "заковат" групата. "Това доказва пред съда, че не става въпрос за случайно бягство на затворник", обясни Арнаудова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!