Прокуратурата проверява министър Боил Банов заради небостъргача I-Tower

OFFNews 10 юли 2020 в 11:54 4552 0

Снимка Министерски съвет, архив

Боил Банов

Проверката срещу министъра на културата Боил Банов е свързана със стрежа на т. нар. небостъргач I-Tower в София, близо до пл. "Македония".

Това става ясно от прессъобщение на държавното обвинение до медиите, изпратено часове след заявлението на главния прокурор, че започва проверка на Банов заради разрешение за издигането на небостъргач на 50 метра от сграда паметник на културата.

Върховната административна прокуратура (ВАП) е сезирала Специализираната прокуратура с оглед събрани данни за извършено престъпление, свързано със строежа на т. нар. небостъргач „I tower" в центъра на София, се казва в съобщението.

Основанието е доклад от Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК), на която ВАП възложила проверка, след като се самосезирала по медийни публикации за незаконно строителство.

В доклада си от ДНСК са констатирали, че е нарушен Законът за устройство на територията (ЗУТ), като не е бил съгласуван инвестиционният проект във фаза технически проект относно строителството над кота ≠ 0,00 с Министерство на културата, което се изисква от Закона за културното наследство (ЗКН). Заради това на 9 юли 2020 г. началникът на ДНСК е издал две заповеди за спиране на изпълнението на строежите на двете сгради, от които се състои небостъргачът. Заповедите са връчени също вчера.

Ден по-рано, на 8 юли, министърът на културата Банов е съгласувал проекта по молба на заинтересованата страна, но в грубо нарушение на разпоредбите на Закона за културното наследство - пишат от прокуратурата. и допълва, че вчера същата заинтересована страна е поискала от ДНСК да не се издава заповед за спиране на строителството.

"В тази връзка ВАП сезира Специализирана прокуратура с оглед данни за извършено престъпление. Прокуратурата предлага на главния архитект на Столична община да прецени дали да предприеме мерки, съобразно неговата компетентност, за преустановяване на нарушенията, както и за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на строежа и одобряване на инвестиционния проект", се казва още в прессъобщението от прокуратурата.

Към момента проверката на ВАП продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови