Прокуратурата размаха пръст на Сега, Капитал и "определени медии"

Цацаров и заместниците му със становище до ВСС, прокурорската колегия излезе с позиция

OFFNews 07 август 2019 в 13:20 13187 8

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместниците му искат ВСС да реши дали да бъдат давани на съд медии, които публикуват "невярна информация" или "манипулативни твърдения" за прокурори. 

В становище на ръководството на прокуратурата се визират публикации на "Сега" и "Капитал" за прокурорите Димитър Франтишек Петров, Евгения Станкова и Силвия Соколова. 

В текста се казва:  

На 06.08.2019 г. в електронния сайт - segabg.com е публикувана статия: “Франтишек – път към висшето прокурорско общество“. В нея са представени манипулативни твърдения и неистини за кариерното израстване на прокурор Петров, както и за професионалните качества на Евгения Станкова, прокурор в Специализираната прокуратура.

Тази статия не е изолиран случай. Тя е част от целенасочени атаки в определени медии срещу прокурори, следователи и съдебни служители. По същия начин в друга публикация на 02.08.2019 г. (capital.bg) бе изнесена невярна информация, засягаща прокурор Силвия Соколова. В предходен период пак невярна информация бе публикувана и за прокурор Ангел Кънев, по повод конкретно разследване с висок обществен интерес, което той наблюдава.

Ръководството на Прокуратурата на Република България споделя разбирането, че независимостта на прокурорите и следователите е от съществено значение за върховенството на закона, както и че тя не е привилегия, а гаранция в интерес на справедливостта и на безпристрастната работа на органите на съдебната власт. Публикуването на необективна информация в публичното пространство цели персоналното компрометиране на определени магистрати. Освен това чрез създаването на внушения относно техните лични и професионални качества се цели формиране на недоверие у гражданите към съдебната власт и конкретно към прокуратурата. Особено тревожен е утвърденият в определени медии подход за засягане на личната сфера на магистрати, на изнасяне на невярна информация за техни близки и роднини, като средство за компрометиране и създаване на съмнения и внушения съответни на редакционната политика и интересите на собствениците на тези издания. 

Прокурор Петров има общо 17 години юридически стаж, от които 15 години в органите на съдебната система. С решение на Прокурорската колегия на ВСС от 31.10.2018 г. той е определен да изпълнява функцията на административен ръководител на Специализираната прокуратура, а на 29.07.2019 г. е избран за титуляр на длъжността, след проведена процедура в пълно съответствие с разпоредбите на Закона за съдебната власт. Неговият избор е резултат както от постиженията на Специализираната прокуратура за този период, така и от наличието на необходимите за заемането на длъжността лични и професионални качества.

Прокурор Евгения Станкова има общо 21 години юридически стаж, изцяло в съдебната система. Извод за професионализма Ѝ може да бъде направен от внесените от нея обвинителни актове в съда, както и от постановените осъдителни присъди по тях. Достатъчно е да се отбележи, че именно по внесен от прокурор Станкова обвинителен акт е постановена първата осъдителна присъда за престъпление по чл.108а, ал.4 от НК /нохд № 3421/2016 г. по описа на СНС, потвърдена с решение по внохд № 229/2017 г. по описа на АСНС/.

За ръководството на Прокуратурата е напълно ясно, че причина за персоналните атаки в медии срещу магистрати са проведените през последните години разследвания по дела, представляващи голям обществен интерес, с които пряко или косвено бяха засегнати различни корпоративни, политически и бизнес интереси. Главният прокурор Сотир Цацаров и неговите заместници изразяват пълна подкрепа към работата на прокурорите Димитър Петров, Евгения Станкова и Силвия Соколова.

Още на 03.05.2019 г. по повод опити за персонално компрометиране в медии на прокурор Ангел Кънев, публично бе заявено следното: „Ръководството на ПРБ изразява позиция в подкрепа на всеки прокурор, който изпълнява служебните си задължения в съответствие със закона и няма да допусне персонални атаки от страна на обвиняеми и свързани с тях лица.“ Тази позиция потвърждаваме категорично и сега.

С оглед изложеното по-горе и на основание Механизъма за публична реакция на Прокурорската колегия на ВСС в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, приет с решение на Прокурорската колегия – протокол № 9/20.03.2019 г., предлагаме на колегията да вземе решение за начина на реакция на посочените медийни публикации, касаещи конкретни прокурори. 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) пък излезе с позиция, обявена от говорителя й Даниела Машева, в която са включени и "безпочвените атаки срещу номинирания за главен прокурор Иван Гешев и прокурорите и следователите, които са подкрепили кандидатурата му". 

Позицията гласи: 

По повод публикувания на 02.08.2019 г. в интернет сайта „capital.bg“ коментар „Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев“, както и във връзка с постъпилата във ВСС позиция на Асоциацията на прокурорите в България в защита на доброто име на прокурор Силвия Соколова от Специализираната прокуратура:

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява безпокойството си от негативната кампания, реализирана в част от българските медии, срещу заместника на главния прокурор Иван Гешев - кандидат за главен прокурор на Република България, както и срещу прокурорите и следователите, подкрепили неговата кандидатура.

С тревога и загриженост следим тенденциозните и манипулативни коментари, мнения и негативни публикации, накърняващи доброто име, професионалния авторитет и независимостта на прокурори и следователи. Тези прояви създават предубеност и поляризират общественото мнение с цел да дискредитират прокурорската институция и да насочат дебата изцяло извън законоустановената процедура и органа по нейното провеждане.

Подобни тенденциозни внушения присъстват и в посочения материал „Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев“, засягайки и прокурор Силвия Соколова от Специализираната прокуратура, Димитър Петров – административен ръководител на Специализираната прокуратура, и кадровите решения от последните заседания на Прокурорската колегия на ВСС. За тяхната манипулативност и недостоверност свидетелства също обстоятелството, че коментарът е оставен без автор.

Намираме за необходимо да заявим, че професионалният и обществен дебат по провежданата в момента от Пленума на ВСС процедура за избор на главен прокурор, следва да се води със сериозни аргументи и добронамерен тон.

Прокурорската колегия на ВСС призовава обществото и медиите за повече толерантност и отговорност в провежданото обсъждане на номинираната кандидатура за главен прокурор. Това би дало възможност на гражданите сами да направят изводи за качествата на издигнатия кандидат, би запазило независимостта на магистратите, които подкрепиха номинацията, както и непредубедеността на останалата общественост, заявила подкрепа. По този начин се създават гаранции за законосъобразно протичане на независим и обоснован избор от Пленума на Висшия
съдебен съвет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

8

newfoundland

08.08 2019 в 21:30

От Капитал, и по-специално собственикът им, не обичат прокуратурата по обясними причини.

12362

7

Хуан

07.08 2019 в 15:43

Ми ако има нещо невярно, да съдят журналистите на въпросните статии за клевета, а не да се тръшкат по медиите. Ама то май напоследък това е стилът на работа на прокуратурата - повече по медиите - там се повдигат обвинения, представят се доказателства, че и се решава виновен или невинен, и съответно по малко в зала, че там някой съдия може и да прецака работата.

705

6

order

07.08 2019 в 15:39

А че тя тази Силвия нам коя си сама си даде оценката пред цяла България, за себе си и за цялата прикриватура ... А тя е смях, некадърност и съжаление....

8000

5

nikidimi

07.08 2019 в 15:20

Че те какво невярно са публикували? Франтишек наистина е бил дете на опашката на лавката и наистина го оправдаваха.

17439

3

мнение от IP

07.08 2019 в 14:29

Специално за прокурор Евгения Станкова няма медия, която да може да "засегне доброто и име" повече отколкото тя самата се излага. След такова изявление мене ще ме е срам да изляза на улицата, камо ли да работя прокурор. Тя е обида за съдебната система.

7568

2

Tabadatko

07.08 2019 в 13:44

Прокурорите явно ги подбират по чувствителност. Доста нежни са. Бяха ли така сенситивни, когато на дебелия Делян "вестниците" хулиха и убиждаха съдии и обществени фигури? НЕ!

14469

1

случайно прочетох

07.08 2019 в 13:34

С номинацията на Гешев за главен прокуров сами се опозориха!
Не са им виновни медиите, че изпълняват поръчки, а ние ще тябва да плащаме за безчинствата им!